Штучний інтелект не замінить письменників, – Оксана Забужко

21 Березня 2023, 16:15
Оксана Забужко 1292
Оксана Забужко

Інструменти штучного інтелекту, спроєктовані на основі нейромережі, стають все більш популярними у суспільстві. Водночас письменниця Оксана Забужко вважає, що штучний інтелект не зможе повноцінно замінити письменників ні зараз, ні в майбутньому. 

Про це вона розповіла у інтервʼю для видання BBC News Україна, опубліковане 20 березня, пише Суспільне.Культура

«Знаєте, я досить довго живу, щоб ще пам’ятати, які були прогнози в 60-х роках, коли ще були ЕОМ — електронно-обчислювальні машини, і вони писали вірші. Були прогнози, що невдовзі все будуть писати ЕОМ. Не будуть», – заявила вона.

Письменниця додала, що хоч люди у повсякденні й користуються схожими інструментами – наприклад, GPS, Google Translate, — але досі цінується саме людська праця. Зокрема її видавець в Італії звільнив перекладача, який використав онлайн-перекладач для роботи.

Читайте також: Важлива грамотна політика: що каже ChatGPT про українську культуру та мову

На думку Оксани Забужко, програми ніколи не зможуть створювати текст так, як люди: «Вони не можуть писати так само, як я, тому що я — це не довге речення. Я — це та енергія, яка всередині речення. І ніяким чином штучний інтелект її не зімітує».

«Боятися є чого, але не того. Таким чином збільшуються можливості генерування брехні. А саме створення штучної реальності. Створення крипто-пам'яті, підсовування людям, скажімо, того, що вони насправді не зазнали як їхніх власних переживань», – Оксана Забужко.

Крім того, вважає Забужко, можна досить легко впізнати який текст писала людина, а який створив компʼютер. Для цього потрібно володіти культурою глибинного читання та мати високий рівень емпатії: "Це те, чого жоден штучний інтелект не замінить ніяким чином. Це те, що називається абстрактним словом «людяність».

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024