Вийшов комікс про жінок у лавах ЗСУ

21 Березня 2023, 13:51
Фрагмент мальопису 1420
Фрагмент мальопису

В мережі з’явився восьмий номер журналу соціального коміксу «Inker», який присвятили військовослужбовицям, що борються за свободу України. 

Inker підіймає проблему упередженого ставлення до захисниць у війську вустами героїнь нового випуску, яким лише ціною важкої праці та постійного ризику вдалося завоювати беззаперечний авторитет побратимів. Цей випуск створений спільно з українським видавництвом UAComix. Про це журналістам Район.Культура розповіли творці коміксу.

«Пташка» — так називається перший репортаж номера, про відому парамедикиню з «Азовсталі» Катерину Поліщук. У цивільному житті дівчина працювала акторкою в театрі. Катерина почала цікавитися військовою службою ще до початку повномасштабного вторгнення. З 13 років вона плела сітки для воїнів АТО. У 2021 році дівчина пройшла медичні курси та вирішила поїхати на Схід як медик-доброволець. У листопаді 2021 року «Пташка» приєдналась до волонтерського медичного батальйону Госпітальєри. У окопах вона зустріла коханого, який загинув у березні 2022 року. Цій трагічній історії присвячено окрему частину коміксу. 

Читайте також: Вийшов комікс про матір захисника «Азовсталі» Дмитра Козацького з позивним «Орест»

Мальопис доступний для прочитання на сайті Inker, а також в соцмережах проєкту: в інстаграмі, фейсбуці та твіттері. Крім цього репортажу у номері «Жінки на війні» можна знайти не менш приголомшливі історії. Мальопис «Позивний Преса» розповідає історію кохання відомого військкора Олександра Махова та його дружини Анастасії, які працювали на одному телеканалі. Разом пара була майже півтора року. 24 лютого Сашко пішов на фронт, а у травні 2022 року — загинув. Але смерть коханого не зламала Настю. Дівчина вирішує продовжити справу хлопця та поїхати захищати Харківщину. Але у неї на заваді стають чоловічі стереотипи. 

Читайте також: В Україні перевидали культовий вітчизняний комікс «Буйвітер»

«Як я стала госпітальєркою» – це історія парамедикині Катерини Галушки. Вона поділилась тим, як з дівчини, що втрачала свідомість від вигляду крові, стала парамедикинею. Для цього їй довелося побороти невіру у власні сили. 

«Смарагдовий снайпер»  — це мальопис про бізнеследі Євгенію Есмеральд, яка до війни була власницею елітного клубу відпочинку, а з початком повномасштабного вторгнення вирушила до військової частини, аби стати снайперкою. Але у військовій частині ще недавно успішній бізнеследі довелося доводити своєму новому оточенню, що вона здатна воювати не гірше за м’язистих бороданів. 

Подивитися мальопис можна за посиланням.

Про журнал: 

«Inker» – журнал соціального коміксу, що почав виходити у листопаді 2021 року. Команда проєкту бачить його як поєднання журналістики та мистецтва.  Ми нічого не додаємо і не видумуємо. Цей журнал – абсолютний графічний нон-фікшн. Єдиний фільтр, через який ми пропускаємо історії, це мистецька рефлексія. Кожен художник має право намалювати історію так, як він її відчув, зберігаючи, документальну точність у зображенні головних героїв та основних локацій, де вона відбувалася.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром