У Луцьку провели знайомство з театрами ляльок луцьких бібліотек

21 Березня 2023, 10:33
Діалог з лялькою 788
Діалог з лялькою

У Луцьку під час благодійного мистецького проєкту «Діалог з лялькою», який присвятили Міжнародному дню лялькаря, вісім аматорських театрів ляльок, які представляють бібліотеки Луцької тергромади, презентували для дітей вистави на різну тематику.

Захід відбувся 20 березня у Палаці культури. Про це пише Суспільне.

У рамках проєкту творчі колективи вперше відзначили професійне свято у форматі інтерактивної вистави, – розповіла Суспільному організаторка мистецького проєкту, голова громадської організації «Жива лялька» Юлія Тузова.

«Ми – професійні лялькарі, десь тільки років п'ять почали святкувати, але у вузьких колах. Лялькотерапія – доказаний метод арттерапії дітей, а діти зараз дуже потребують цього. Кожна локація буде народжувати своє дійство, оригінальне дійство», – каже організаторка.

Юлія Тузова

Головною складовою заходу стала народжена під час війни вистава «Ріпка» за участі запрошених акторів Рівненського академічного обласного театру ляльок. Як зазначила артистка й режисерка Олена Ткачук, у виставі використовують народні інструменти.

«Це терапія. Це закодовано у наших казках: яка має бути взаємодопомога, як треба об’єднуватися проти спільної проблеми.Ми зберегли усю автентичну історію», – зазначила режисерка.

Актор Рівненського академічного обласного театру ляльок, заслужений артист України Станіслав Лозовський розповів: день лялькаря важкий для дітей, адже діти починають життя з казок.

«Всі ляльки, які у нас, це із побутових предметів, із музичних інструментів, які ми обігруємо. Дітки писали такі відгуки, що тепер вони вдома знають, як розважитися із чим-небудь, предметом. Вони починають вигадувати ці історії. Ніби така імпровізація на тему ріпки. Граємо три покоління – дід, тато і онук», – говорить артист.

Загалом на мистецький проект «Діалог з лялькою» завітали понад 250 глядачів, серед яких і діти військовослужбовців, – додала керівниця громадської організації Юлія Тузова.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024