Вуличні художники з України та Кенії створили мурали у Найробі

18 Березня 2023, 10:46
Стінопис-триптих «Зерна культури» в Найробі 829
Стінопис-триптих «Зерна культури» в Найробі

Художники з Кенії Moha та Eliamin Ink разом з українськими художниками Аліною Коник, Андрієм Ковтуном та Нікітою Кравцовим створили разом стінопис-триптих «Зерна культури» у Найробі.

Відкриття відбулося 16 березня. Про це журналістам Район.Культура повідомили організатори.

The Wall/Nairobi – фінальний з п'яти муралів-символів, які відкрили у Відні, Берліні, Марселі та Брюсселі. Стінопис створили за ініціативи Українського Інституту та агенції культурного розвитку Port.

Спеціальними гостями події-відкриття стали учасники електронного дуету Tvorchi, які представлятимуть Україну на Євробаченні 2023.

«The Wall – символ опору, стабільності та захисту, яка відгороджує Європу від війни. Водночас назва асоціюється з культовим альбомом Pink Floyd, рок-опери, що розповідає про героя, відгородженого від усього світу стіною, за якою він бореться зі своїми внутрішніми демонами. Україна має справу із зовнішнім демоном. Але метафора дозволяє почати діалог про ставлення світу до України як «ми і вони». Ми хочемо переосмислити та подивитися на ментальну та історичну стіну, яка досі нас розділяє. І яку треба ліквідувати, щоб ми почувалися єдиною громадою», – говорить кураторка проєкту The Wall / Murals Across Europe and Africa, Катя Тейлор.

TVORCHI

Цей проєкт має на меті показати, як багато спільного є у Кенії та України, включно з спільними цінностями, цілями та правами. Щоб наголосити на цьому, агенція культурного розвитку Port запросила відомих українських та кенійських художників, щоб спільною мовою говорити про свободу, демократію та єдність. Ця символічна співтворчість має на меті висвітлити альянс і взаємну вигоду українсько-кенійської співпраці на всіх рівнях: між окремими людьми, громадами, підприємствами та країнами.

«Африка є дуже важливою країною для наших дипломатичних стосунків. Це дуже важливий та досі недосліджений континент для України. Ми абсолютно відкриті для створення міцних дружніх стосунків тут, в Кенії. Я переконаний, що наша творча взаємодія та співпрація є наразі прекрасною можливістю для початку наших дипломатичних стосунків в культурному полі. Ми не просто відкриємо мурал в Найробі, ми започаткуємо дружбу між нашими країнами. Ми говоримо тут про традиційні цінності, схоже минуле та спільне майбутнє», – говорить Нікіта Кравцов, художник, автор концепції муралу «Зерна культури» в Найробі.

Концепція муралу «Зерна культури» торкається водночас трьох тем, які є близькими як українському так і кенійському народам. Серед цих символів уважний глядач зможе розпізнати переосмислення колоніального минулого та постколоніальної ролі наших країн, стагнацію імперії, яка відчуває наближення свого кінця тож намагається повернутись до свого імперського коріння та атакувати інші незалежні країни. 

Автори муралу також посилаються в своїх роботах до символів вільного майбутнього для України та Кенії, до національної ідентичності, сили, стійкості та спротиву. Мурал «Зерна культури» також символізує політичні, економічні та дипломатичні стосунки між Кенією та Україною через символи зерен кави та пшениці.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024