Письменник Володимир Рафєєнко увійшов до короткого списку європейської літературної премії

17 Березня 2023, 15:57
Володимир Рафєєнко 721
Володимир Рафєєнко

Книга українського письменника Володимира Рафєєнка «Мондегрін. Пісні про смерть і любов» потрапила до короткого списку Літературної премії Європейського банку реконструкції і розвитку.

Список виклали у мережу 16 березня.

Особливістю літературної премії ЄБРР є те, що її присуджують і письменнику,  і перекладачеві за найкращий художній твір, перекладений англійською мовою, написаний будь-якою мовою країн, де працює ЄБРР і вперше опублікований у період, що охоплюється премією.

До короткого списку увійшло 10 книжок. Книжка Володимира Рафєєнка вийшла друком на початку 2022 року в англійському перекладі та з передмовою Марка Андрійчика у видавництві Українського наукового інституту Гарвардського університету.

Довідково: Володимир Рафаєнко – український письменник, прозаїк і поет. З 1992 по 2018 писав свої твори російською та в основному видавався в росії. У 2014 році, після переїзду на Київщину, вивчив українську мову і в 2019 видав свій перший роман українською «Мондегрін (пісні про смерть та любов)».

Роман створений у Києві після втечі з рідного Донецька.

Романа Рафєєнка висував Український ПЕН-клуб на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка у 2021 році. 

Головний герой книги, Габріель Габінський, – альтер его автора: він також внутрішньо переміщена особа із зони АТО, викладач філософії з Донбасу, який переїхав до Києва і перейшов на українську мову. У побуті Габинський працює в овочевому відділі супермаркету, проте основний зміст роману становлять пригоди його внутрішнього світу.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024