«Теплі долоні»: у Луцьку презентували понад 1000 картин дітей із незвичайного артреабілітаційного проєкту

16 Березня 2023, 21:30
Учасниками проєкту стали діти та підлітки з Волині і всієї України 2101
Учасниками проєкту стали діти та підлітки з Волині і всієї України

У Луцьку відкрилася виставка малюнків та картин дітей, які брали участь в артреабілітаційному проєкті «Теплі долоні». 

Дитячі картини, які знаходяться в Галереї мистецтв, можна придбати. Кошти підуть на проведення подальших реабілітаційних проєктів для дітей.

Про це виданню Район.Культура розповіла організаторка виставки, художниця та арттерапевтка Тетяна Мялковська.

«Теплі долоні» проводять в інтеграційному центрі «Замлиння», що на Любомльщині. Організатор проєкту – ГО «П'ятерня». 

Вже відбулося п’ять таких заїздів. 

Читати також: На Волині відбувся незвичайний артреабілітаційний проєкт для дітей з усієї України

Під час відкриття виставки
Під час відкриття виставки

Учасниками проєкту стали діти та підлітки з Волині і всієї України, які потерпіли від війни, вимушено переселені зі східних регіонів, з малозабезпечених сімей та з важкими життєвими обставинами, діти військових, сироти та напівсироти.

Також вихованці обласних комунальних закладів – Рожищенського притулку, Заболоттівської спецшколи, Любомльського ліцею.

З ними працювали арттерапевти, психологи, інші спеціалісти, волонтери. Духовну роботу вів отець Ян Бурас, який є засновником інтеграційного центру в Замлинні. 

За словами Тетяни Мялковської, усього в п’яти десятиденних турах артреабілітаційних таборів взяли участь 300 дітей, з ними працювали 40 тренерів команди. А на виставці представлено понад 1000 дитячих творів.

Взимку на «Теплих долонях» відтворювали різдвяні традиції, вивчали українські колядки, щедрівки, виступали з вертепом, готували традиційні страви.

А під час майстер-класів діти малювали картини та ікони, які й зібрали на виставці в Луцьку. Через свої творіння вони виражали те, що переживають під час війни – підтримку і віру в ЗСУ, любов до України, страхи та переживання. І завдяки цьому проходили справжню терапію мистецтвом.

«Я була на багатьох дитячих таборах, і там відчувала якесь напруження. Не завжди вдавалося з усіма здружитися. А ось в «Замлинні» з перших днів було відчуття якогось затишку. Ми збиралися разом ввечері поспівати або подивитися фільми, коли готувалися до концертів чи малювали разом, я відчувала, ніби ми всі одна велика сім’я», – поділилася 16-річна Руслана Ющук із Любомльщини, батько якої пішов до лав ЗСУ з перших днів повномасштабного вторгнення.

Учасниця
Учасниця "Теплих долонь" Руслана Ющук

Проєкт реалізований завдяки фінансовій підтримці американських партнерів Ukrainian Cultural and Humanitarian Institute (UCHI) в особі Степана Галущака та інших українських та закордонних благодійних організацій, зокрема Всеукраїнської ліги українських жінок.

Виставка картин в Галереї мистецтв Луцька триватиме до 3 квітня.

«Завітайте, пізнайте світ дітей війни. До вашої уваги екскурсія та арттерапевтичні майстер-класи. Приводьте дітей, приходьте класами, групами, сім’ями. Ми вас чекаємо, дітям буде приємно!», – каже авторка ідеї «Теплих долонь» Тетяна Мялковська. 

Тетяна Мялковська разом із тренерами проєкту
Тетяна Мялковська разом із тренерами проєкту

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39