«Шевченкове слово об’єднує»: у Рівному провели міжрегіональний письменницький онлайн-марафон

16 Березня 2023, 14:43
Тарас Шевченко 505
Тарас Шевченко

«Шевченкове слово об’єднує» – саме під таким гаслом у Рівному пройшов міжрегіональний письменницький онлайн-марафон, організований Рівненською організацією Національної спілки письменників України.

Захід відбувся 14 березня на базі Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки. Про це повідомило видання «Українська літературна газета» з посиланням на пресслужбу Рівненської обласної організації НСПУ.

«До урочистої літературної події долучилися як письменники, так і науковці, працівники культури. Практично, метою заходу було об’єднати під покровом актуального нині Шевченкового слова письменників-сучасників в умовах війни та постійних повітряних тривог», – йдеться у повідомленні. 

Захід відкрила виконувачка обов’язків голови Рівненської організації НСПУ Валентина Люліч, з вітальним словом виступила директорка бібліотеки Валентина Ярощук, яка ознайомила присутніх з унікальним маленьким за розміром старовинним виданням «Кобзаря» 1872 року. Із вітальним словом виступив старший викладач кафедри української літератури вищезазначеного університету, кандидат філологічних наук, поет Віктор Крупка, надавши слово колезі по роботі, поетці, перекладачці Ірині Зелененькій.

Із вітальним словом та цікавою розповіддю про Тараса Шевченка виступив директор Хмельницького обласного літературного музею, заступник голови Хмельницької обласної організації НСПУ Василь Горбатюк, передавши слово колегам по перу Анатолію Ненцінському, Альоні Радеццькій, Віталію Міхалевському та Наталії Поліщук, яка нині мешкає в Іспанії та зачитала «Заповіт» іспанською мовою.

Також, про творчість воєнного часу виступила голова Волинської обласної організації НСПУ Ольга Ляснюк, Тернопільщину представили у поетичному слові поет, автор та виконавець власних пісень Сергій Лазо, Неоніла Дригуш, Раїса Обшарська, Валентина Редечко.

Фото: з фейсбук-сторінки Віктора Крупки

Від письменників Івано-Франківська передав вітання та виступив поет-пісняр, прозаїк, гуморист, сатирик, головний редактор альманаху «Перевал», заступник голови Івано-Франківської обласної організації НСПУ Ярослав Ткачівський

Львівщину літературну представили поети Іван Гентош та Любов Долик. Позитиву до розмови додав голова Закарпатської обласної організації НСПУ Василь Кузан, відмітивши, що ми обов’язково скоро святкуватимемо перемогу і що нам потрібен оптимізм. 

Рівненщину представили поетеси Валентина Люліч, Неоніла Диб’як, Віра Мельникова та Оксана Заєць (Чехія), а Житомирщину – Валерій Хмелівський. Письменники цитували Тараса Шевченка, читали власні поезії, ділилися творчими здобутками та планами.

«Творчість геніального Тараса Шевченка актуальна в наші дні, як ніколи. Шевченкову літературну спадщину важко переоцінити, його твори і в наш буремний час піднімають бойовий дух українським захисникам і захисницям, кличуть на боротьбу з ворогом за свободу і незалежність України», – такого висновку дійшли учасники заходу. 

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024
16.04.2024
Афіша