У Луцьку письменниця Наталія Чайковська презентувала роман «Очевидець»

16 Березня 2023, 11:21
Наталія Чайковська 1149
Наталія Чайковська

У Луцьку відбулася презентація роману письменниці Наталії Чайковської «Очевидець».

Зустріч пройшла 12 березня у Волинській обласній бібліотеці для юнацтва. Про це повідомили на сайті Волинської обласної державної адміністрації. 

«Щиро вдячна (направду аж здивована такою кількістю присутніх), що завітали на зустріч. Окрема подяка Волинській обласній бібліотеці для юнацтва, в якій традиційно проводжу свої презентації. Скажу відверто, для письменника дуже важливим є спілкування з читачами», – зазначила авторка на своїй фейсбук-сторінці.

Як розповідають бібліотекарі, роман «Очевидець» про Голодомор. 1932-1933 роки. Щасливе, сите та заможне життя скінчилося, коли до села прийшли комуністи. Омелян був тоді ще малий. Батько хлопчика відмовився вступати до колгоспу, і за це їх одразу охрестили ворогами. Комуністи почали хазяйнувати в селі: розграбували церкву, спалили Біблію та ікони. Сказали, що Бога більше немає, а отця Олександра вислали до Сибіру.

Настав час панування диявола. Чорною кістлявою марою на село невідворотно сунув Голодомор. А маленького Омеляна та його родину чекали страшні, нелюдські випробування. Моторошний голод, звіряче виживання, неспокутувані чужі гріхи. Нелюди з червоними зірками хотіли, щоби ніхто ніколи не дізнався правди. Але залишився очевидець. І він ніколи не зможе забути те, що пережив.

«Модераторка заходу Катерина Чайковська, донька письменниці, ставила запитання, що відкривали авторку, як цікаву, наполегливу, емоційну, жінку», – зазначають у книгозбірні. 

Говорили про написання роману, про історичну тематику творів, про літературу загалом і про творчі будні Наталії Чайковської.

Дехто із присутніх запевняв, що судячи з обкладинки, де плаче дитина, твір не читатиме, адже, зараз і так багато горя.

«Читати/не читати – справа індивідуальна, але, я переконана, що теми, які висвітлюють нашу історію необхідно підіймати, щоб запобігти їхньому повторенню. При нагоді запрошую на наступну презентацію історичного роману «Три обіцянки», який, щоправда, ще готується до друку, але я вже в передчутті», – відповіла письменниця. 

З романом «Очевидець» письменниця увійшла в фінал міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова».

По завершенню презентації кожен зміг придбати книгу та отримати автограф авторки.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
18.04.2024