«Акварельна весна»: художник Ігор Філик відкрив свою першу виставку в Рівному

15 Березня 2023, 11:11
Виставка 908
Виставка

«Акварельну весну» Ігоря Філика презентували в обласному краєзнавчому музеї, це перша персональна виставка художника в Рівному. Акварель він називає заняттям у вихідні, коли виходить з етюдником на природу – і занурюється в живопис, працює головним художником в Zagrava Games, одна з найбільших IT-компаній з офісом у Рівному, яка займається розробкою мобільних ігор.

Пленерними є більшість робіт на виставці, усі пейзажі – реальні, написані до повномасштабного вторгнення на Рівненщині та Тернопіллі, і в «докарантинних» Швеції та Іспанії. Про це пише Суспільне.

Ігор Філик

Окрему серію акварелей у рамках виставки Ігор Філик присвятив краєвидам Бармацького урочища біля Рівного. Хатинка в бармацьких хащах розміщена поруч із «Літнім ставком», який називають фотографічним.

«На ту, що як фотографія, всі звертають увагу, подобається. Я знаю, як це робити, але зараз хочу робити більш абстрактні, як ця з Бармаків, це сто метрів від моєї хати, усе реальне, тільки будиночок сам додав. Абстрактна у мене ціла серія і Бармаків багато, там дуже гарно і рівчачок є, і осінні березнячки», – пояснив художник.

«У музей ми брали окремі його роботи, коли робили виставки по скульптору Сосновському, з Новомалином і Кременцем. Тоді й познайомилися з Ігорем Філиком і запропонували організувати персональну виставку, він недовго думав і нам це приємно. Його акварелі – це легкість, настрій, весна. Звичайно, це знаний художник, але персональна його виставка і в музеї, і в Рівному – перша, а найпершою взагалі була в Кременці», – зазначила завідувачка сектору мистецтв обласного краєзнавчого музею Тетяна Міненко.

Читайте також: Українська Мадонна та Карпати: рівненська художниця відкрила виставку «Радощі й жалі»

Згадані музейницею пейзажі з Новомалина й Кременця вмістила і «Акварельна весна». Художник зазначає, що роботи для виставки підібрав так, щоб показати себе різного в творчості. Але тільки в акварельній техніці.

«Тому що акварель найкраще пасує весні. Займався нею ще в студентські роки, потім зробив перерву, більше займався дизайном, а в 2018-2019 роках почав знову працювати в акварелі. Це повернення стало для мене відрадою. Акварель люблю за спонтанність, швидкість, хай це дві години роботи, але ти повністю занурюєшся в роботу. Це така концентрація, як в каліграфії. Мусиш зробити раз – і все, бо інакше – порвав і викинув», – зазначив художник.

Ігор Філик працює головним художником в IT-компанії Zagrava Games й акварель називає заняттям у вихідні.

«Можна виїхати на природу, на пленер і поєднати з відпочинком, особливо коли увесь тиждень працюєш за комп'ютером, сидиш в офісі. В когось риболовля, в мене – акварель. Хобі, але дещо й продається, особливо сюжетні в мене розходяться, тому тут таких мало. Є Іспанія, Швеція, ще до карантину встиг там попрацювати, є Рівне, околиці, Кременець, то то моя батьківщина. Але всі ще до 24 лютого, бо після цього лише кілька зробив, які у виставку не вписалися», – розповів Ігор Філик.

Загалом, виставка у музеї вмістила пів сотні акварелей, усе це реальні пейзажі, написані здебільшого на пленерах і до 24 лютого. Зі слів художника, повноцінного повернення у живопис після повномасштабного вторгнення у нього досі не відбулося.

«Дуже сподіваюся, що зараз весна, погода налагодиться і з колегами вже малюємо плани на виїзди, новий поштовх, якщо дозволить ситуація», – зауважив Ігор Філик.

«Акварельна весна» у Рівненському обласному краєзнавчому музеї діятиме протягом місяця.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024