Українська Мадонна та Карпати: рівненська художниця відкрила виставку «Радощі й жалі»

14 Березня 2023, 12:19
Радощі й жалі ФОТО 915
Радощі й жалі

У Рівному презентували живописні «Радощі й жалі» — таку назву має персональна виставка Анни Вітрук, вона вмістила різноформатні сюжети, поєднані темою України. 

Експозиція розміщена у галереї «Євро-Арт», де діє художня студія мисткині. Про це пише Суспільне.

Як пояснила художниця, це її бачення і відчуття рідної країни. Усі роботи написані з травня 2022 року, і лише одна — в лютому, розпочата за тиждень до повномасштабного вторгнення. Половину вторгованих з продажу грошей художниця спрямує на заняття арттерапії з дітьми-переселенцями. 

Центральним у виставці Анни Вітрук є поліптих «Моя Україна». Це «Українська Мадонна» і десять пейзажів.

«Образ України в композиції — це як я її зараз бачу і відчуваю — в тому кольорі, тій фактурі. Поруч — пейзажі, які найбільше люблю писати. Це краєвиди регіонів нашої України. Їх десять, але жоден не підписаний. До мене підійшла моя подруга і спитала, де Полісся. Я відповіла, що воно там, де вона його бачить. Але тут нема жодного похмурого, жалісливого кольору, бо я такою бачу Україну — квітучу, радісну, яскраву, барвисту», — пояснила Анна Вітрук.

Тема України поєднала усі 30 робіт художниці, написані з травня 2022 року й донині. За винятком однієї, що має назву «Лютий».

Лютий

За тиждень до початку повномасштабного вторгнення на цьому полотні Анна Вітрук взялася малювати батьківську хату в Чорному Потоці в Карпатах, але після 24 лютого внесла корективи.

«Я зняла шар фарби, який вже нанесла, залишила лише вовків, чомусь було відчуття, що вони там повинні бути. Уже під час війни, я переписала зовсім інший сюжет, хотіла передати біль, який відчувала саме в той період. В композиції — наші вовки. Бо ми, як вовки, вірні, сильні і віддані. А орел — це та нечисть, яка намагається нас скосити, але нічого не вдасться», — зазначила художниця.

«Я знаю з Анну Вітрук з першого дня відкриття галереї, як хорошого педагога. Але навіть припустити не могла, що вона настільки талановита художниця. Направду, я вражена, коли дивилася роботи, то ловила на думці, що забуваю дихати. Я настільки вражена отими десятьма пейзажами у різних ракурсах нашої України, що я хотіла плакати», — зізналася відвідувачка виставки Олена Ярощук.

Виставка «Радощі і жалі» діятиме до 2 квітня.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024