Стартував Ukrainian kiosk у театрі в Цюриху: першою гостею стала Оксана Забужко

14 Березня 2023, 09:09
Оксана Забужко та Стас Жирков 767
Оксана Забужко та Стас Жирков
У Цюриху відбулася перша зустріч в рамках проєкту Ukrainian kiosk – читання і розмова з автором.
 
Про це повідомив колишній очільник київського Театру на Лівому березі режисер та автор ідеї цього проєкту Стас Жирков.
 
Німецька актриса Алісія Аумюллєр прочитала оповідання Оксани Забужко «Сестро, сестро».
«Написане у далекому 1992 році, але таке болюче та актуальне зараз», – сказав режисер.
Потім відбулася зустріч та дискусія з самою авторкою, модератором якої стали Стас Жирков та Катінка Деккет – головна драматургиня цюрихського театру.
 
У коментарі УП. Життя режисер розповів як пройшла перша зустріч.
«Питання були про нашу історію, про нашу ідентифікацію, про війну. Пані Оксана приводить розлогі приклади. Головна теза зустрічі – що український народ і культура нарешті входить повноправно в європейський культурний контекст не як придаток до «вєлікой руской культури», а як окреме мистецтво. Зацікавленість нашими темами тут є надзвичайно великою. Єдине, що нам не можна зупинятись, а це лише початкові кроки наші в світі. Мусимо активно над цим працювати. Важливо мати таке представництво, давати таким людям слово в Європі», – розповів Стас Жирков.

Також режисер поділився ідеєю створення такого проєкту.
«Театр у Цюриху є моїм великим партнером – в грудні 2022 тут відбулись великі гастролі Театру на Лівому Березі «Погані дороги». Це ще була моя домовленість, і я дуже вдячний, що театр радушно прийняв лівобережців. А буквально два тижні тому тут почались репетиції нового нашого проєкту з Павлом Ар’є – вистави «Антигона з Бучі». Паралельно з цим запропонував театру зробити українське фойє, а по-німецьки це Ukrainian kiosk – де ми могли би підіймати важливі теми, робити обговорення, давати можливість швейцарській аудиторії зрозуміти нас, і давати можливість українській аудиторії, яка також зараз тут, відчути себе вдома, отримати цей зв’язок», – пояснив Жирков.
«Антигона з Бучі», яку зараз готують у Цуриху, це історія про швейцарську фотографиню, що на кілька днів потрапляє в Бучу після деокупації, історія про її досвід. Там є документальні свідчення й історії, які автори збирали й документували. Прем’єра запланована на 4 травня. 
 
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024