Оголосили імена лауреатів Шевченківської премії 2023

11 Березня 2023, 22:15
Шевченківська премія 3239
Шевченківська премія

Комітет Національної премії України імені Тараса Шевченка назвав лауреатів 2023 року.

Про це йдеться в заяві, яку оприлюднили на фейсбук-сторінці комітету.

Комітет, керуючись відповідним порядком, 15 лютого 2023 року провів засідання та голосування, що визначило переможців у номінаціях «Література», «Публіцистика, журналістика», «Літературознавство і мистецтвознавство», «Музичне мистецтво», «Кіномистецтво». 

«За результатами конкурсу Комітет вчасно підготував і вніс Президентові України подання про присудження Національної премії та проєкт відповідного Указу Президента України. Рішення Комітету за результатами третього туру оприлюднюємо на офіційному веб-сайті Комітету, відповідно до пункту 8 Положення», – зазначили у комітеті.

Лауреати Шевченківської премії 2023 року:
  • Калитко Катерина Олександрівна, поетеса – за книгу поезій «Орден мовчальниць»;
  • Компаніченко Тарас Вікторович, Бережнюк Максим Павлович, Данилейко Северин Володимирович, Крисько Ярослав Андрійович, Охрімчук Сергій Михайлович, виконавці гурту «Хорея Козацька» – за авдіоальбом «Пісні Української революції»;
  • Назаренко Михайло Йосипович, літературознавець – за книгу «Крім «Кобзаря». Антологія української літератури. 1792-1883» у двох частинах;
  • Портніков Віталій Едуардович, журналіст – за публіцистичні статті та виступи останніх років;
  • Цілик Ірина Андріївна, режисерка – за документальний фільм «Земля блакитна, ніби апельсин».

Нагадаємо, що Національну премію імені Тараса Шевченка вперше за багато років не вручили 9 березня у день народження поета. 10 березня голова Комітету премії Юрій Макаров повідомив, що до наявних номінацій додадуть нову – «За внесок у перемогу», а переможців в усіх номінаціях оголосять 22 травня, в день перепоховання Кобзаря.

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024