В Україні оголосили збір книжок для бібліотек Херсонщини

11 Березня 2023, 18:40
Фото ілюстративне 3103
Фото ілюстративне

Український ПЕН та Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олеся Гончара розпочинають новий загальноукраїнський збір книжок для пошкоджених і зруйнованих росіянами бібліотек та культурних центрів на Херсонщині.

Про це повідомили 10 березня на фейсбук-сторінці Українського ПЕН.

«Гончарівка» – так називають бібліотеку херсонці – найбільша бібліотека Херсонщини і найбільша книгозбірня серед обласних бібліотек України. До повномасштабного російського вторгнення її фонди налічували близько мільйона примірників 45 мовами світу. Також на базі бібліотеки діяло багато соціальних ініціатив.

Незадовго до втечі з Херсона російські окупанти пограбували бібліотеку, зокрема вивезли цінні історичні видання. 19 листопада 2022 року «Гончарівка» сильно постраждала від обстрілів окупантів. Пошкодили близько тисячі квадратних метрів скла віконних блоків, стелю і двері. Попри те, що росіяни регулярно обстрілюють Херсонщину, бібліотека живе. Працівники «Гончарівки» та небайдужі читачі й меценати рятують фонди і консервують будівлю.

«Гончарівка» – не єдина бібліотека, яка постраждала на Херсонщині. Зокрема в Білозерській ОТГ пошкодили і пограбували 7 бібліотек, у Станіславській ОТГ – 4 бібліотеки зруйнували, у Чорнобаївській ОТГ – 2 бібліотеки пошкодили і 4 – розграбували. Повний масштаб руйнувань, однак, досі не відомий, адже росіяни продовжують регулярно обстрілювати Херсонщину.
 
«Запрошуємо вас долучитися до нашого нового благодійного збору, щоби допомогти незламним бібліотекам Херсонщини», – йдеться у дописі. 

Охочих допомогти просять надсилати нові книжки для дітей, підлітків і дорослих українською і англійською мовами на відділення Нової Пошти №20 у Херсоні (отримувач – Олена Жогалева, +380665257888).

Збір триватиме до 10 квітня.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024