Монументальна Шевченкіана: у Луцьку відбулася зустріч з країнознавцем Русланом Теліпським

11 Березня 2023, 14:42
Учасники зустрічі з Русланом Теліпським 790
Учасники зустрічі з Русланом Теліпським

У Луцьку пройшла зустріч студентів з українським громадським діячем, шевченкознавцем, країнознавцем та мандрівником Русланом Теліпським.

Захід відбувся 10 березня у Волинській обласній бібліотеці для юнацтва. Про це повідомили на фейсбук-сторінці книгозбірні.

Як зазначили бібліотекарі, ще в підлітковому віці Руслан Теліпський мав три найбільші захоплення: творчість Тараса Шевченка, фотографія і туризм. Буваючи в різних містах і селах, неодмінно відвідував пам'ятники Кобзареві й фотографував їх. З часом ці три захоплення набрали конкретики, й постало четверте — пам'ятникологія, підрозділ пам'яткознавства. Руслан зосередився на її напрямку й галузі — шевченкіані та еквестріанізмі (науці про кінні монументи і їх походження). З кінця 1990-х самодостатньою метою його подорожей стали Шевченкові монументи, погруддя та меморіальні таблиці.

«Усі присутні з цікавістю слухали про мандри дослідника #Тарасів_дороговказ про #Монументальну_Шевченкіану, адже це не лише проєкт про географію меморіальних згадок про Тараса Шевченка», – йдеться у дописі. 

Руслан об’їздив усю Україну й побував у понад 60 країнах світу. Подорожує передусім задля популяризації Шевченка і його монументальної спадщини: за 20 років свого покликання віднайшов і зафіксував на фотокамеру понад 1700 пам’ятників Кобзареві у 35 країнах світу на п’яти континентах.

У ході зустрічі присутні дізнатися про значення монументів Шевченку в патріотичному вихованні молоді, провели паралелі Шевченкової присутності під час Української Революції столітньої давнини з сучасними подіями на Майдані і під час війни росії проти України з 2014 року.

Не менш важливими були розповіді про найцікавіші скульптури Кобзареві та про людей, які, прославляючи Шевченка і Україну, присвячували цьому свої найкращі роки діяльності, а інколи навіть й жертвували своїм життям.

«Завершив свою зустріч Руслан Теліпський побажаннями реалізувати свої здібності, віднайти свою нішу для того, щоб бути людиною з великої літери, а, можливо, стати генієм», – зазначили у книгозбірні.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024