Українська кіноакадемія проти продовження повноважень Ради з кінематографії

11 Березня 2023, 11:47
Фото ілюстративне 500
Фото ілюстративне

Члени Української кіноакадемії висловили незгоду з постановою Кабінету Міністрів про подовження повноважень чинного складу Ради з державної підтримки кінематографії. 

Про це повідомило Суспільне з посиланням на Кіноакадемію.

В УК наголошують, що таке рішення Уряду суперечить Закону України «Про державну підтримку кінематографії», оскільки згідно з ним члени Ради призначаються строком на два роки, після чого повноваження припиняються автоматично. Відповідно, повноваження чинного складу Ради не можуть бути подовжені.

У заяві також додають, що чинний склад Ради неодноразово порушував закон, зокрема кілька місяців протягом 2022-2023 років засідання відбувалися у закритому режимі, що «суперечить пункту 11 Статті 9», а також деякі члени Ради, «попри явні ознаки конфлікту інтересів (робота на кінопроєктах, які отримали державне фінансування впродовж чинної каденції)», продовжують перебувати у її складі.

«Чинний склад Ради не має ані законного, ані морального права продовжувати свою діяльність понад визначені Законом терміни. Усі рішення цієї Ради після 31 березня 2023 року, коли закінчиться її каденція, будуть нелегітимними», – заявляють у Кіноакадемії.

Члени кіноакадемії вимагають від Кабміну скасувати постанову №203 від 07 березня та «докласти зусиль, аби відбувся чесний та прозорий конкурс нового складу Ради».

Національна спілка кінематографістів України та Українська Гільдія Режисерів підтримали лист Української кіноакадемії.

З повним текстом заяви можна ознайомитись тут.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024