Позивний Капелан мені дали на Рівненщині, – Павло Вишебаба

09 Березня 2023, 13:02
Павло Вишебаба 792
Павло Вишебаба

Під час туру українськими містами поет, музикант та військовий Павло Вишебаба збирає кошти на купівлю артилерійської установки та дронів для передової Донеччини. 

Рівне стало шостим містом, в рамках благодійного туру, де 8 березня організували концерт. В ефірі Суспільне.Спротив він розповів як отримав позивний Капелан на Рівненщині, як пише вірші на фронті та скільки планує зібрати грошей під час туру.

За словами поета, ідея поїхати у благодійний тур з'явилась у волонтерів у співпраці зі Збройними силами України. 

«Мені поступив наказ, я як молодший сержант Вишебаба прибув на виконання у місто Рівне. Вже було п'ять міст, всюди були повні зали. Мені дуже приємно, що люди не забувають про війну та приходять на такі поетичні вечори. Всі гроші за квитки — це донати, також ми проводимо аукціони. Всі кошти йдуть на ЗСУ», – розповів Павло.

Поет привіз з передової тубуси від снарядів, від гранатометів, гільзи, аби в рамках туру проводити благодійні аукціони. Але найдорожче продався шеврон з рядками його вірша: «Якщо Бог є, він носить форму мого покоління». Його купили за 50 тисяч гривень у Львові

Читайте також: До Луцька приїздив Павло Вишебаба та «Пташка» з Азовсталі

«Точної суми, скільки ми зібрали за п'ять благодійних концертів, ми не знаємо, але це точно більше мільйона гривень. Ми ще чекаємо від концертних майданчиків кошти за квитки. Будемо задоволені будь-якій сумі, але я поставив планку — три мільйони гривень. Попереду ще концерт у Жовтневому палаці, на який ми розраховуємо», – пояснив Павло.

Усі кошти з проданих квитків та аукціонів підуть на придбання мініградів, систем залпового вогню, які встановлюються на пікапи. Плюс супутні засоби, які допомагають цій арті працювати — це дрони та старлінки. 

«Це для моєї 68-ї бригади. Маю бути з вами відвертим, нам потрібні також люди. У нас, наприклад, у бригаді недобір. Нам доводиться працювати за декількох людей, це виснажує. Якщо ви не хочете, щоб ворог був у вашій хаті, треба йти й зупиняти його на Донеччині», – розповів поет.

Також Павло Вишебаба поділився, що навіть на війні є місце для поезії.

«Це дуже концентрована кількість думок, емоцій, почуттів у дуже короткому тексті. По суті війна — це те саме. За дуже короткий період часу з нами відбувається дуже багато всього, і поезія може це в образному такому плані висловити. Вдається писати й потрібно писати. Зараз — час поезії. Нам треба переосмислювати та усвідомлювати, що з нами відбувається та зафіксувати для майбутніх поколінь», – розповів поет.

Читайте також: Дзвінкий голос фронту Павла Вишебаби. БЛОГ

Також поет читає свої вірші побратимам. Вони разом читають, дарують книги. Павло Вишебаба радіє з того, що українське військо освічене і хоче слухати поезію навіть під час війни.

«От там, на передовій безумовно постійно і своїм хлопцям з бригади запрошують, різні підрозділи почитати. Я вже проїздив весь Донецький напрямок, ще тільки в Бахмуті не був, бо там зовсім не до того. Зрозуміло, хлопці хочуть чути вірші, коли відбувається період внутрішньої ротації, тобто коли відпочивають від "нуля". Я відвідав вже близько 12-14 бригад по лінії фронту на Донеччині», – поділився Павло.

Позивний Капелан поету дали саме на Рівнещині, коли вони проходили навчання, як той тільки призвався. 

«Я сам зі сходу України, з Краматорська і тут я просив пісну їжу і жінки в їдальні почали мені кланятися, коли давали їжу. Я подумав, може у вас тут на заході України так заведено і також кланявся у відповідь. А потім почув за спиною, що я капелан бригади. Подумали, що я з бородою, ввічливий, ще й пісну їжу просить, напевно капелан, тому вони мені кланялися. Ми вже відправились на Донеччину, але хлопці запам'ятали, піджартовували про ці наші поклони і дали позивний Капелан», – розповів Вишебаба.

Після Рівного будуть ще конуерти у Житомирі, Одесі, Києві. Дуже розраховують на концерт 17 березня у Дніпрі. 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39