Жінки в кіно, літературі, театрі: оголосили лауреаток премії Women in Arts 2023

08 Березня 2023, 10:39
Лауреатки премії Women in arts 2023 711
Лауреатки премії Women in arts 2023

В Україні вчетверте вручили премію Women in Arts. Вона відзначає досягнення жінок, які працюють у сфері культури та мистецтва.

Український інститут і ООН Жінки оголосили переможниць премії 7 березня. Про це повідомило Суспільне.

Women in Arts — це незалежна премія, яка відзначає актуальні досягнення жінок у сферах мистецтва та культури. Через повномасштабне вторгнення Росії в Україну, навесні 2022 року її не вручали.

Читайте також: Поетка й перекладачка Галина Крук отримала медаль «За сприяння Збройним силам України»

Номінації та переможниці:

  • Жінки у візуальному мистецтві: художниця, перформансистка, кураторка Алевтина Кахідзе.
  • Жінки в музиці: композиторка, авторка симфонічної та камерної музики, голова Асоціації електроакустичної музики України Алла Загайкевич.
  • Жінки в театрі: драматургиня, авторка проєкту Witnessing U Ніна Захоженко, відома за своїми пʼєсами «Сім перших робіт Аліни» і «Я норм».
  • Жінки в кіно: кінорежисерка і сценаристка Аліна Горлова, авторка документальних фільмів «Явних проявів немає» і «Цей дощ ніколи не скінчиться».
  • Жінки в літературі: поетеса, літературознавиця, перекладачка Галина Крук.
  • Жінки в культурному менеджменті: мистецтвознавиця, кураторка, в.о. директора Музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків Юлія Ваганова. За її словами, вона розділить нагороду з Оленою Гончарук («Довженко-Центр»).
  • Жінки в культурній журналістиці, критиці та дослідженнях: культурологиня, редакторка Анастасія Платонова.
  • Особлива відзнака: Юлія Сідорова (Юлія Григорович), більше відома за позивним Куба – парамедикиня ЗСУ, очільниця медслужби Veteranka (Жіночий ветеранський рух). Юлія Сідорова була активною учасницею Революції Гідності, а зараз досвідчена військова, яка ще у 2014 році потрапила на фронт як парамедикиня у складі «Госпітальєрів».

Читайте також: Держкіно та Олена Гончарук не підписали контракт

Цьогоріч премія пройшла під гаслом «Вогонь запеклих не пече» та враховувала діяльність, яка була націлена на наближення перемоги України.

Щороку статуетку для переможниць створює українська скульпторка Марія Куліковська. Кисті жіночих рук, які переплітаються та символізують підтримку, захист, а також жіночу (спів)працю.

Це четверта номінація премії Women in Arts, яку в 2019 році започаткували Український інститут та ООН Жінки в межах руху солідарності за гендерну рівність HeForShe.

У 2021 році премію Women in Arts отримали режисерка Ірина Цілик, письменниця Софія Андрухович, диригентка Оксана Линів, громадська діячка Юлія Федів, художниця Аліна Клейтман, режисерка Тамара Трунова, літературознавиця і арткритикиня Віра Балдинюк та військова журналістка Валерія Бурлакова.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024