«Підіймає під саму стелю»: у Рівному відбувся фінальний концерт фестивалю органної музики

06 Березня 2023, 16:21
Олена Мацелюх, Ірина Козачук та Академічний камерний оркестр Рівненської обласної філармонії. Фото: Анастасія Гнатюк 1424
Олена Мацелюх, Ірина Козачук та Академічний камерний оркестр Рівненської обласної філармонії. Фото: Анастасія Гнатюк

У Рівному провели завершальний концерт ювілейного фестивалю «Органний собор – 2023» під назвою «Органна велич».

Захід відбувся 5 березня у Залі камерної та органної музики. Нове звучання давно відомих творів світової класики привабило на концерт чимало слухачів. Відвідала подію і журналістка Район.Культура.

Читайте також: Відродження органної музики: хто стоїть за королем інструментів у Рівному

XX фестиваль «Органний собор» запамятався поціновувачам органної музики чотирма унікальними концертами. На сцені філармонії виступили відомі органістки Вероніка Струк, Світлана Бардаус та Валерія Балаховська. А величну залу колишнього костелу святого Антонія наповнювали мелодії Баха, Вівальді, Мендельсона, Відора, Ріттера.

 
 
 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Допис, поширений Район.Культура (@rayon.kultura)

Фінальною подією став виступ провідної української органістки, солістки Рівненської філармонії, Львівської національної філармонії імені Мирослава Скорика, а також Будинку органної та камерної музики у Львові Олени Мацелюх. Втім, найбільше вразило присутніх цього вечора поєднання органу зі звучанням клавесина у виконанні Ірини Козачук та Академічного камерного оркестру Рівненської обласної філармонії під керівництвом диригента Юрія Скрипника.

Відкрили захід органним концертом №1 До мажор Йозефа Гайдна, який вперше в Україні виконали з камерним оркестром. За словами Олени Мацелюх, він є дуже популярним на Заході, а тепер його мали змогу оцінити і рівняни.

Кульмінація вечора – це безперечно концерт Йоганна Себастьяна Баха для двох клавесинів, перекладений для клавесина та органа в трьох частинах. Його виконання не було випадковим, адже Бах є дотичним до клавесина. Цей інструмент вдосконалювався в ті часи, коли жив композитор і він прекрасно ним володів. Таке поєднання є експериментом Олени Мацелюх та концертмейстерки філармонії Ірини Козачук.

Читайте також: Тандем голосу та органу: у Рівному відкрили ХХ фестиваль органної музики

Яскравим фіналом, який викликав бурхливі емоції у глядачів та вигуки «Браво!» став органний концерт №2 соль мінор Йозефа Райнберґера.

Успішне завершення фестивалю органної музики, який провели у Рівному попри війну, підсумували врученням почесних грамот та зворушливим виконанням Оленою Мацелюх гімну України.

«Праведна лють охопила все українство. Весь світ протестує проти того, що робить російський загарбник з Україною. А тут у Рівному є мудрі люди, які проводять органні фестивалі і пропагують перлини світової музики, класичної музики. І ви приходите сюди, і вам це потрібно, адже музика і взагалі все мистецтво складається з трьох складових: композитор, виконавець і ви глядачі, що прийшли сюди, полишивши всі ваші сімейні проблеми. Ви рятуєте наше мистецтво разом з артистами. Я дякую вам і схиляю голову перед вами», – звернувся до присутніх фундатор і засновник  фестивалю «Органний собор» у Рівному Святослав Мельничук.

Подякувала директорам філармонії за те, що у такий складний час для всієї країни таки спромоглися провести масштабний фестиваль органної музики і одна з головних героїнь вечора – Олена Мацелюх.

«Це просто неймовірно. Коли я даю згоду на те, що буду грати концерт з оркестром, то беру на себе подвійну або навіть потрійну відповідальність. Але з іншого боку – це великий бонус в моєму житті, тому що не кожен органіст має можливість грати з оркестром. Органні концерти з оркестром є величезною рідкістю. Я надзвичайно вдячна всім друзям, які прийшли підтримати сьогоднішній концерт, які приїхали спеціально з інших міст, дирекції, яка підтримала і дозволила зробити цей концерт і за те, що проводять фестиваль органної музики, тому що він зараз дуже потрібний людям», – зізналася органістка.

Елеонора Стеценко, Олена Мацелюх, Юрій Скрипник та Ірина Козачук

Послухати органний концерт наживо та пройнятися атмосферою Залу камерної та органної музики до Рівного приїхали гості з різних міст України. Один з ним став актор Інародного театру абсурду «Горобчик» Микола Мох з Харкова, який завітав на подію, щоб підтримати Олену Мацелюх і поділився емоціями від концерту.

«Концерт справив на мене величезне враження. Я вперше в Рівному і ця побудова костелу, який став Органним залом, так діє на психіку: ти просто сидиш і тебе підіймає під саму стелю й вище – в небо. Зсередини розриває звуками. Оркестр дуже хороший, дуже класний диригент, а пані органістка Оленка Мацелюх – зіронька. Я дивуюся, як в такій маленькій жінці криється така могутня сила і ці пальці видобувають такі шалені звуки. Це щось неймовірне», – підсумував Микола Мох.

Олена Мацелюх та Микола Мох

Читайте також: Ах, яка солодка на смак кава: у Рівненській філармонії презентували «Кавову кантату» Баха в джазовому аранжуванні

Актор також відзначив поєднання клавесина, органу та оркестру.

«Дуже класно, співзвучно. Я у захваті від концерту», – підкреслив глядач.

У Рівненській обласній філармонії зауважили, що «Органний собор» – не єдиний фестиваль органної музики, який проводять у місті. Тож на поціновувачів мистецтва чекає літній фестиваль «Жива музика органу», а також безліч концертів та цікавих подій, які вже готує колектив для своїх слухачів.

Фото Анастасії ГНАТЮК

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024