На сцену Закарпатського муздрамтеатру повертається «Чіріклі»

04 Березня 2023, 15:12
Заслужена артистка України Наталія Засухіна 339
Заслужена артистка України Наталія Засухіна

Монодрама «Чіріклі» вже понад рік не гралася в Закарпатському муздрамтеатрі через службу окремих працівників у Збройних силах України.

16 березня виконавиця головної ролі, заслужена артистка України Наталія Засухіна відзначатиме 65-річний ювілей. З цієї нагоди вирішили поновити резонансну виставу, в якій драматичний талант акторки найповніше проявився. Про це пише Закарпаття.онлайн.

П’єса «Чіріклі», яку покажуть у суботу, 4 березня, о 18.00, написана ужгородським драматургом Олександром Гаврошем за автобіографічними творами сучасного ромського письменника з Виноградівщини Миколи Бурмека-Дюрі.  Постановку здійснив запрошений режисер із Дніпра, заслужений діяч мистецтв України Анатолій Канцедайло за сприяння Ромської програми Міжнародного фонду «Відродження». У виставі залучений і відомий скрипаль, заслужений артист України Владислав Юрош. Це перша документальна вистава про ромів на закарпатській сцені. 

Як зазначає театральний оглядач Сергій Федака, Н. Засухіна давно відома ромськими образами. Її гомінка жіночка у різнобарвному вбранні, яка не лізе за словом у кишеню, знана далеко за межами Закарпаття. Але то був фольклорний, багато в чому гротесковий образ. Тепер же Наталя Михайлівна створила максимально реалістичний образ сучасної закарпатської ромки, геть не схожий на попередній. Він набагато ближчий до її образу матері у виставі «Майне лібе Віра». Вона справді схожа на матір М.Бурмека-Дюрі. На сьогодні це чи не найбільш глибока роль актриси.

Владислав Юрош зі своєю скрипкою з’являється у найбільш переломні моменти. Музика дуже несподівана – не традиційні «Очі чорні» чи «Циганочка», а щось автентичне, призабуте, востаннє таке виконувалося в ужгородських ресторанах ще радянської доби, коли там грали етнічні колективи. Сам скрипаль у чорному костюмі з білим метеликом і водночас з сумним виразом битого долею рома – це треба бачити. Вистава вийшла цілком фестивальною».

У березні будуть показані ще дві вистави до ювілею Наталії Засухіної, в яких вона грає головні ролі – «Крок від любові» за Михайлом Старицьким  та «Привиди маєтку Рейвенскрофт» Дона Нігро. 

 А в суботу, 4 березня, о 12.00 Закарпатський муздрамтеатр запрошує юних глядачів на музичну казку Анатолія Філіппова «Пригоди  в Карпатах». 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024