Вечір прем'єр: чого чекати від закриття фестивалю органної музики у Рівному

03 Березня 2023, 16:13
Закриття фестивалю «Органний собор – 2023» 506
Закриття фестивалю «Органний собор – 2023»

У Рівному пройде завершальний концерт фестивалю «Органний собор – 2023» під назвою «Органна велич».

Захід відбудеться 5 березня о 17:00 у Рівненському залі камерної та органної музики. Якою буде концертна програма та яких сюрпризів чекати глядачам – у провідної української органістки Олени Мацелюх розпитала журналістка Район.Культура.

«У нас буде вечір суцільних премєр», – одразу інтригує музикантка.

Олена Мацелюх – солістка Рівненської філармонії, Львівської національної філармонії імені Мирослава Скорика, а також Будинку органної та камерної музики у Львові. У фестивалі «Органний собор» у Рівному музикантка братиме участь вже вшосте. 

За словами Олени, безперечно буде концерт Йоганна Себастьяна Баха, який переклали для клавесина, органу й камерного оркестру. Переважно він виконується на двох фортепіано, але оскільки ні двох органів, ні двох клавесинів, ні двох фортепіано немає, то Олена Мацелюх та концертмейстерка філармонії Ірина Козачук вирішили екпериментувати. Концерт Баха для клавесина, органу й струнних до мінор виконуватимуть вперше в Україні за участю Академічного камерного оркестру Рівненської обласної філармонії, диригент – Юрій Скрипник.

«Друга премєра – це концерт Гайдна До мажор, який в Україні ніколи не виконувався з оркестром. Він є дуже популярним на Заході», – зауважує органістка. 

Третьою премєрою стане концерт Leopolis concerto grosso, присвячений композитору, якого знає увесь світ, – Мирославу Скорику. А написав його Віктор Камінський. У Рівному його теж виконають вперше.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024