В Італії відкрили виставку, де представлені 60 картин Марії Примаченко

28 Лютого 2023, 09:52
Виставка робіт Марії Примаченко у Львові 812
Виставка робіт Марії Примаченко у Львові

У Музеї сучасного та новітнього мистецтва Тренто та Роверето (Mart) в Італії відкрили виставку «Українські соняшники», де представлені 60 картин Марії Примаченко, художниці ЮНЕСКО 2009 року. 

 

Так, до 4 червня 2023 року в приміщенні Палаццо делле Альбере в Тренто демонструватимуть роботи української народної художниці з Національного музею Тараса Шевченка в Києві. Символічно, що Mart представляє ці картини через рік після повномасштабного вторгнення росії в Україну. 

Під час відкриття виставки до гостей події звернувся Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики України.

«У силу багатьох об’єктивних причин знайомство Європи та світу з українською культурою було затінено культурою імперії, яка експортувала для світу лише ті культурні набутки, які вдалося втягнути в загальноімперський контекст. Саме тому чимало виразно українських явищ Європа та світ сприймають не як українські культурні набутки. Проте були й інші митці та мистецькі явища, які опиралися такому втягненню. Саме вони ставали духовною опорою народу в боротьбі за незалежність, саме вони сьогодні є найважливішими для воїнів України та її народу в боротьбі проти російської агресії. Сьогодні Україна робить перші кроки з повернення в європейський культурний ландшафт, додаючи свої фарби, настрої та голоси до культурного багатства Європи. Ми лише починаємо формувати наше культурне обличчя для України та світу», – сказав міністр.

Марія Примаченко – українська представниця наївного живопису та спадкоємиця багатовікової народної традиції. Художниця надихала таких великих митців, як Пікассо, Матісс і Шагал. У своїх роботах вона змішує популярну культуру та сучасне мистецтво, розповідає про особисті переживання та мрії. За допомогою фантастичних тварин, пишної флори та символів предків художниця переосмислює популярні образи та робить їх універсальними. 

Творчість Примаченко ніби походить із доісторичних часів, спирається на язичницькі міфи, християнсько-православні та народні сюжети з Євразії, поєднує слов’янську міфологію та російські легенди, надихається великим настінним розписом української традиції та декоративного мистецтва.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024