«Зростайте у свободі»: в Брюсселі створили мурал, присвячений Україні

25 Лютого 2023, 17:13
Вікриття муралу. Фото Софії Назаренко 1114
Вікриття муралу. Фото Софії Назаренко

У столиці Бельгії, Брюсселі зʼявився присвячений Україні мурал «Зростайте у свободі» в межах проєкту The Wall. 

Презентація стінопису відбулася 24 лютого. Його можна побачити на стіні лікарні Святого Пітера. Про це повідомили на фейсбук-сторінці Українського інституту.

Проєкт The Wall, створений Українським інститутом та агенцією Port., покликаний обʼєднати українських та іноземних художників задля пошуку спільного голосу, який говоритиме про свободу, демократію та єдність.

«The Wall / стіна – символ опору, стабільності та броні, яка відгороджує Європу від війни. У день річниці повномасштабного вторгнення РФ ідея проєкту є як ніколи актуальною. Ми нагадуємо світові про те, що Україна продовжує боротьбу з ворогом та відстоює свою свободу, сплачуючи за неї найвищу ціну», – йдеться у дописі.

Артобʼєкт у столиці Бельгії створили відомі українські вуличні художниці Сестри Фельдман та бельгійська графічна дизайнерка та ілюстраторка Тереза Здралевич.

У відкритті взяли участь:
  • Філліпп Лерой, СЕО госпіталю CHU CHU Saint-Pierre
  •  Всеволод Ченцов, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Нідерландах, Представник України в Організації із заборони хімічної зброї,
  • Художниці Тереза Здралевич, Мішель і Ніколь Фельдман.

Модерувала захід кураторка проєкту – Катя Тейлор.

Побачити мурал у Брюсселі можна за адресою: Rue Haute 290, 1000 Брюссель.

Відкриття муралу саме на стіні Госпіталю святого Пітера – ще один прояв підтримки госпіталем України – адже з травня 2022 року його фонд активно допомагає українським лікарням матеріальним забезпеченням.

Коментарі
24 Січня 2024, 09:09
Взагалі то, назва перекладається як Вирощувати Свободу. Але я б краще поговорила про символізм муралу, скажімо про Око Гора, яке перекрило повністю Африку і на якому посідають символічний українець і "космонавт" у дивному шоломі, при тому що 1й в Європі розмістився, а 2й - на східних територіях, а обидві фігури розділили континент. Адже цей твір не про естетику, а про символи, чи не так? Дуже дивна робота. Цікаво, що самі художники кажуть про свій арт.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024