Десерт для Ізидори: у Луцьку відтворили рецепт Лесі Українки

24 Лютого 2023, 13:15
Сніжки від Лесі ФОТО 2012
Сніжки від Лесі

У Луцьку до 152-ї річниці від дня народження Лесі Українки, відбувається низка культурних заходів. Одним із них стала дегустація улюбленого десерту волинської поетеси під назвою «Сніжки».

Захід відбувся 23 лютого, у кав’ярні-кондитерській «Старе місто», співзасновницями якої є Олена Мельник та Лариса Новосад. Це перша у місті кав’ярня, де серед обслуговуючого персоналу є люди з синдромом Дауна. На презентації побувала журналістка Район.Культура.

Олена Мельник - співзасновниця кав'ярні та офіціант Валентин Новосад

Тетяна Данилюк-Терещук, директорка Музею Лесі Українки Волинського національного університету розповіла історію цього десерту у родині Косачів. «Сніжки» Лариса Косач готувала молодшій сестрі Ізидорі. 

Читайте також: «Одинокий мужчина» української літератури: у Волинському виші відкрили виставку до дня народження Лесі Українки

Тетяна Данилюк-Терещук, директорка Музею Лесі Українки

Страва має французьке походження, а в Україну його вперше принесла саме наша «волинська дочка Прометея». Про десерт вона згадувала у листі до своєї кузени – Аріадни Драгоманової

«В пам’ять про тебе, моя дорога Радо, я для Дори зробила сніжки», – писала Леся. 

Читайте також: Окримлена презентувала нову пісню на слова Лесі Українки

10 вересня 1895 року, 11 година вечора 10 хвилин – письменниця точно зафіксувала дату написання листа. Для приготування «сніжків» потрібно спершу відділити білки від жовтків. Жовтки розтерти з ваніллю і цукром, білки з дрібкою солі збити в піну і проварити у воді. Потім додати молоко, як перед цим згущують на паровій бані.

Поліна Хараман, кондитерка, яка відтворила рецепт

Кондитерка Поліна Хараман, яка відтворила давній рецепт, зізналася, що довгий час навіть не здогадувалася про зв’язок десерту з відомою родиною. Рецепт вона виявила випадково в одній з книг для куховарства, коли шукала, що приготувати своїм донькам. Коли через повномасштабне вторгнення, Поліна покинула Великоновосільськ(Донецька область) і переїхала на Волинь, з подивом дізналася, що «сніжки» були однією з улюблених страв Лесі Українки.

«Це було приємно, неочікувано і навіть хвилююче і.….», – поділилася почуттями Поліна Хараман. 

Кондитерка лише трішки видозмінила традиційний рецепт. До страви вона додала журавлиний соус, щоб краще смакувало. На думку Поліни, такі давні рецепти не дуже звичні своїм смаком для сьогоденних гурманів, тому їх потрібно усучаснювати. До початку агресії, жінка викладала спеціальність «Кухар. Кондитер» у Великоновосілківському професійному ліцеї. Каже, що обов’язково додасть цю страву у навчальну програму. 

Читайте також: Луцька мисткиня створила витинанку-портрет Лесі Українки та подарувала його музею

Хоч Леся й полюбляла такий десерт, жіноцтво у родині Косачів не цікавилися кухарством. Кухня і господарство було справою чоловіків. Тому на дегустації також подали запечені яблука, які готував Петро Косач. Глава сімейства володів великим яблуневим садом у Колодяжному, тому часто подавав їх на стіл восени.

Читайте також: Леся Українка та Олена Пчілка: презентували перші моделі колекції «Сорочка-друкованка»

На заході були присутні керівництво Лесиного вишу, Генеральний консул Республіки Польща в Луцьку Славомір Місяк, військові та інші лучани.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024