«Одинокий мужчина» української літератури: у Волинському виші відкрили виставку до дня народження Лесі Українки

22 Лютого 2023, 14:57
Експонати з виставки 644
Експонати з виставки

У рамках Днів Лесі Українки та Дня Волинського національного університету, відкрили виставку «Одинокий мужчина» української літератури», присвячену патронесі вишу та її відносинам із важливими для неї чоловіками. 

Захід відбувся в Музеї Лесі Українки. Про це повідомили на сайті установи.

На дійство завітали ректор Анатолій Цьось, проректорка з навчально-виховної роботи та комунікації Наталія Благовірна, проректор з навчальної роботи та рекрутації Юрій Громик, деканка факультету філології та журналістики Лілія Лавринович, викладачі та студенти факультету, працівники Волинського краєзнавчого музею.

Модератором заходу став завідувач кафедри теорії літератури та зарубіжної літератури Сергій Романов. Він зазначив, що організувати виставку планували торік, проте на заваді стало повномасштабне вторгнення росії на територію України.

«Очевидно, що за цей час змінився кожен із нас, але важливі події в нашому житті, в житті нашого Університету і загалом у культурі тривають. І вони мають завершитися. Наш сьогоднішній захід – завершення минулорічних подій. Це не буде так, як мало б бути рік тому. Не всі експонати можуть бути представлені, бо вони, як скарби, перебувають у надійних сховках, дещо буде представлено копіями, але то не зменшить ваготи сьогоднішньої події», – сказав Сергій Романов.

Читайте також: У Волинському театрі ляльок розпочали серію заходів, присвячених Лесі Українці

За словами модератора, назва виставки стала інтригуючою, але цікавою та науково валідною, яка підлягає вивченню логічному, науковому, аналітичному та музейному представленню.

Ректор Анатолій Цьось пригадав, як три роки тому тривали обговорення про назву університету й однією з причин повернення назви «Волинський» було створення бренду закладу. 

«Повернення в назву слова «Волинський» разом із ім’ям Лесі Українки дає нам підвалини для ведення політики розвитку університету, спираючись на величну постать Лесі Українки. Радію, що тоді ми ухвалили правильне рішення. Дякую нашим філологам за продовження популяризації особи Лесі Українки. Така політика розвитку Університету разом із волинською освітньою традицією вже дає та даватиме в майбутньому найкращі результати», – сказав Анатолій Васильович.

Читайте також: Леся Українка та Олена Пчілка: презентували перші моделі колекції «Сорочка-друкованка»

Завідувачка музею Тетяна Данилюк-Терещук розповіла присутнім про важливих чоловіків у житті Лесі Українки. Спочатку йшлося про батьківську любов Петра Косача, авторитет дядька Михайла Драгоманова, якого сама літераторка називала «своїм університетом». Варто зазначити, що саме Михайло Драгоманов подарував Лесі Українці ідею написання поеми «Роберт Брюс король шотландський».

Розповіла музейниця і про стосунки Лесі Українки з братом Михайлом, вплив на неї Михайла Павлика і Миколи Ковалевського, якого вважала своїм учителем. Присутні також дізналися про слід у біографії відомої волинянки Нестора Гамбарашвілі, Максима Славінського, Сергія Мержинського, Климента Квітки, Агатангела Кримського й інших чоловіків, із якими на життєвому шляху перетиналася Леся Українка.

Читайте також: Окримлена презентувала нову пісню на слова Лесі Українки

Експонатами були і бачення творчості літераторки сучасними митцями. Це, зокрема, малюнки відомого музиканта і художника Юрія Журавля. Крім цього, в експозиції були і портрети Лесі Українки, намальовані її сучасниками.

На завершення імпрези одна зі студенток прочитала поезію Лесі Українки та виконала присвячену їй пісню.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024