Держкіно та Олена Гончарук не підписали контракт

21 Лютого 2023, 19:16
Олена Гончарук 1117
Олена Гончарук

Державне агенство з питань кіно не підписало контракт із Оленою Гончарук, яка перемогла в конкурсі на посаду генерального директора «Довженко-Центру».

Сторони не дійшли згоди за пунктами контракту, які стосуються прийняття нового статуту. Про це повідомили кореспонденти Суспільного.

Представники Держкіно заявили, що згоди не досягли за 5 пунктами, водночас Гончарук та адвокати стверджують, що розбіжності є за 25 пунктами. Тому сторони взяли час, щоб вивчити контракт і внести до нього коментарі.

Нагадаємо, що 3 лютого стало відомо: проти Олени Гончарук порушили кримінальну справу — підставою стали матеріали та Акти перевірок діяльності Центру. Потерпілим в опублікованому витягу зазначене Держкіно.

За словами представників інституції, підписання контракту не означатиме, що Держкіно відмовляться від справи. Визначати, чи винна Гончарук, буде суд.

19 лютого, за два дні до підписання контракту, очільниця Держкіно Марина Кудерчук зазначила, що «попри провокації, які було організовано деякими членами конкурсної комісії та конкурсантом», конкурс на посаду гендиректора «Довженко-Центру» пройшов прозоро і днями Олені Гончарук представлять контракт підписання.

«І всі провокації, це просто надумані історії, бо комусь хочеться попіарити себе негативом. Коли людина не може зробити щось хороше, то дає собі славу такими речами, поливаючи брудом когось. Я вважаю, що зараз потрібно робити свою роботу для вкладу у перемогу країни, а не створювати якісь провокації та негатив», — додала Кудерчук.

У «Довженко-Центрі» опублікували заяву щодо перенесення судового засідання. Подаємо текст без змін:

21 лютого – визначений законом останній день, коли Держкіно мало підписати контракт з переможницею конкурсу на посаду Гендиректора Довженко-Центру Оленою Гончарук.

До останнього дня Держкіно не надавало контракт на ознайомлення, що суперечить трудовому законодавству, згідно з яким умови встановлюються угодою сторін.

Одразу після судового засідання у справі про оскарження наказу Держкіно про реорганізацію Довженко-Центру Олена Гончарук поїхала у Держкіно ознайомлюватися із своїми правами та обов’язками на посаді гендиректора, що визначені 20-сторінковим контрактом та додатками до нього. Ще раз підкреслимо, що сьогодні переможниця конкурсу побачила контракт, який визначає її діяльність на 5 років, уперше.

Наріжним каменем розбіжностей стали пункти контракту, що зобов’язують Олену Гончарук виконати реорганізацію та виділ частини колекції, а також упродовж 15 днів внести в реєстр новий статут Довженко-Центру, докорінно змінений Держкіно.

Це не лише унеможливлює реалізацію програми розвитку Центру, яка перемогла в конкурсі і основним завданням якої значиться «забезпечити недоторканність Національного центру Олександра Довженка та основу для його сталого функціонування», а й суперечить умовам оголошеного конкурсу – конкурс оголошувався на Довженко-Центр в його нинішньому статусі, як кіноархівної та кінодослідної інституції, діяльність якої має некомерційний характер.

Після обґрунтованих аргументів з боку представників «Довженко-Центру» Держкіно погодилося надіслати контракт для повноцінного ознайомлення та внесення коментарів і відповідно перенести дату його підписання. Утім, перенесення термінів підписання не є скасуванням результатів конкурсу чи підставою для визнання конкурсу таким, що не відбувся.
 

Довідково: Олена Гончарук виконувала обовʼязки генеральної директорки «Довженко-Центру» з 2021 року, оскільки Міністерство культури, у чиєму підпорядкуванні перебувала інституція, так і не підписало з нею контракт.

Влітку 2022 року «Довженко-Центр» офіційно перейшов у пряме підпорядкування Держкіно України. Після аудиту у листопаді 2022 року Гончарук відсторонили від посади, а у грудні оголосили про новий конкурс.

6 лютого конкурсна комісія обрала Олену Гончарук без попереднього обговорення.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024