Помер засновник гурту «Мертвий півень»

20 Лютого 2023, 23:54
Любомир Футорський 2228
Любомир Футорський

Помер засновник та лідер гурту «Мертвий півень» Любомир Футорський

Причини смерті невідомі. Про це повідомив військовий медик, лідер гурту «Бетон» Андрій Жолоб.

«Вічно дебатуючий, конфліктний, але разом з тим такий впертий «Man from Dzyga», «той грубий з Мертвого Півня», «Любко, який завжди проти». Вже колись іншим разом пограємо на ЛесПолах. Лети вільно, Любомир Футорський, вічна пам’ять», – йдеться в його повідомленні.

«Найкращі пісні «Мертвого Півня» написав Любко Футор. Світла Пам‘ять і Царство Небесне.. Шок і сум..», – написав музикант Тарас Чубай.

Читайте також: Помер музикант Місько Барбара: волиняни публікують спогади та пісні

«Від початку московського вторгнення не мав жодного бажання писати щось до ФБ. Але  ця звістка наздогнала мене у рідному нам з Футором Львові. Любомир Футорський ти, дядьку, не мав права так робити:( Відкрию врешті таємничі плани. Ще взимку 2022, після смерті Міська Барбари вирішили – група збереться знову на літній сольний концерт і запис нового за останні 10 літ альбому. Камбек мав бути саме у Львові. Режисером цілого дійства мав стати Михайло Крупієвський. Ярка мала прилетіти зі Штатів. Як у давні часи мікрофон мав взяти замість свого кузена Футор... Але тут почалося вторгнення і ... ми час від часу перегукувалися в чаті групи. «Значить таки  все переносимо після перемоги», – казали ми. «Будували плани – ми смішили Бога», – як співають ТНМК... Перші куплети пісень «Байка» та «Ето» Футор награв/наспівав ще у Карпатах у 1989 році. Двоє двоюрідних братів і двоє вокалістів Півнів... – і зовсім же не діди-пенсіонери. Big Jam In Heaven», – написав Роман Чайка.

Довідково: Мертвий півень – рок-гурт, який проіснував з 1989 по 2011 роки. Гурт народився у середовищі Львівського університету імені Івана Франка, де навчалися багато його майбутніх учасників, які починали музичну діяльність в університетському хорі Черемош. 

У 1989 році музиканти збиралися в кафе Старий Львів на вулиці Валовій; назва гурту походить від вивіски кафе. Лідером був  саме Любко Футорський. 

Перші музичні експерименти Мертвого півня відбувалися винятково з акустичними інструментами. 

У 1990-ті роки Півень активно гастролював в Україні та за кордоном (Польща, Франція, Німеччина, Чехія, Словаччина, Австрія), продовжував експерименти зі звучанням електричних гітар і додаванням нових музичних інструментів, водночас жив активним громадським життям, перманентно беручи участь у всіх можливих акціях протесту проти всіх можливих злочинних антинародних режимів. 

Одна з найвпізнаваніших рис колективу — пісні на вірші відомих українських поетів. За 20 років існування гурту через нього пройшло близько 20 музикантів. Особливістю Мертвого Півня є той факт, що майже всі його учасники паралельно займалися окремими проєктами в різних галузях культури. 

Роман Чайка успішно поєднував роль телеведучого 5 каналу та гітариста МП, Юрій Чопик — за сумісництвом директор дитячого Видавництва Старого Лева. Басист гурту Олег Джон Сук співпрацює з низкою інших виконавців як музикант, продюсер і звукорежисер, а фронтмен Місько Барбара працював з харківським театром Арабески як актор.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024