«Залізна евакуація»: у Києві презентували книгу Андрія Пермякова про українських залізничників

19 Лютого 2023, 22:43
Андрій Пермяков та Римма Зюбіна. Фото з фейсбук-сторінки Укрзалізниці 1621
Андрій Пермяков та Римма Зюбіна. Фото з фейсбук-сторінки Укрзалізниці

У Києві відбулася презентація книги «Залізна евакуація. Історії війни від Укрзалізниці» рівненського письменника Андрія Пермякова.

Захід провели 18 лютого на Центральному залізничному вокзалі Києва. Про це повідомили на сайті Міністерства культури та інформаційної політики України.

Презентація пройшла за участю керівництва «Укрзалізниці», народних артистів України Наталії Сумської та Римми Зюбіної, авторів та головних героїв книги, а також заступника міністра культури та інформаційної політики Тараса Шевченка.

«Хочу подякувати всім залізничникам, усім працівникам УЗ – це справжній героїчний подвиг; все, що було зроблено минулого року, робиться тепер і буде робитися у майбутньому. Підтримувати проєкти, які фіксують події, що відбувались, ці героїчні сторінки, є частиною роботи МКІП. Міністерство має обмежені кошти, ми організовуємо невеликі відкриті конкурси, на які подаються проєкти. Власне, проєкт з виданням цієї книги і був відібраний нашою мистецькою комісією. Напевно, не підтримати проєкт про «Укрзалізницю» комісія не могла. Але це їхні експертні висновки. І я радий, що сьогодні відбувається ця презентація», – зазначив заступник міністра.

Фото з фейсбук-сторінки Укрзалізниці

У книжці зібрані та задокументовані історії першоджерел, які описують воєнний та евакуаційний досвід та щоденний героїзм працівників української залізниці. Автор проводив інтерв’ю з кожним із них, щоб втілити їх історії в оповідання з відвертими емоціями персонажів та авторським художнім поглядом на події.

«З перших днів війни Укрзалізниця евакуювала понад 4 млн людей, з них близько 1 млн дітей. Тисячі наших провідників машиністів, колійників та інших працівників робили все, щоб поїзди їхали та рятували людей. У книзі задокументовано історії з першоджерел, які описують події перших місяців широкомасштабного вторгнення та щоденний героїзм залізних людей української залізниці», – йдеться на фейсбук-сторінці Укрзалізниці.

Наталія Сумська. Фото з фейсбук-сторінки Укрзалізниці

Уривки з книги читали: народна артистка України Наталія Сумська, актриса театру і кіно Римма Зюбіна, автор книги Андрій Пермяков та Таміла Бурсова.

«Всі історії – реальні, головні герої – мої Залізні колеги. Це була справжня вистава, дуже пронизлива, сльози стримати були неможливо! Дякую долі, що зводить мене з такими талановитими людьми, дякую авторам і учасникам цього проєкту!» – поділилася враженнями від побаченого і почутого Ольга Бокова у фейсбуці. 
«Задокументовані з першоджерел події, емоційно наповнені спілкуванням з їх героями, у виконанні автора та улюблених актрис Наталії Сумської і Римми Зюбіної, а також керівниці відділу внутрішніх комунікацій Укрзалізниці Таміли Бурсової, обраний формат документального театру, імпровізована сцена в залі очікування Центрального вокзалу, ніби час повернувся і ми всі опинилися там і тоді, в ті важкі дні і години лютого 2022. Так, дуже емоційно, сум на межі з болем, який вже майже рік пронизливо дістає кожну клітинку мене»,написала у соцмережі Людмила Скитенко.

Фото з фейсбук-сторінки Укрзалізниці

«Це історії спасіння людей, історії життя вокзалів та поїздів, ремонтів мостів та колій, збереження рухомого складу та порятунку локомотивів, вивезених палаючих цистерн та історії блокування руху ворожої техніки. Герої книги – реальні прості залізничники: колійники, енергетики, машиністи, провідники, руховики, працівники вокзалів, заводів та депо – «залізні» люди, що забезпечують шлях до нашої Перемоги», – зауважила Ксенія Буряк

У книзі також наведена історія матері Дмитра Козацького (Ореста), яка працює провідницею і продовжувала рятувати людей навіть тоді, коли їй була невідома доля власного сина.

«Ховаюсь у туалеті. Видихнула, щоб ніхто не бачив мого тодішнього стану. А тут смс від сина: «Мамо, нас оточили. Я на «Азовсталі». Я навчилась кричати мовчки. Дихаю. Зусиллям відключаюся від власного горя. Вдягаю усмішку та йду до людей», – це з історії Ірини, провідниці поїзда «Київ – Ужгород». Вона рятувала інших людей та їх дітей, а думками линула до власних: дочка в бомбосховищі, а син-азовець у Маріуполі. А нині ця красива і сильна жінка також у Фортеці незламності, і її син – Дмитро Козацький повернувся з полону, і він також тут, поруч»,написала на своїй фейсбук-сторінці гостя заходу Оксана Наумова.

Фото з фейсбук-сторінки Укрзалізниці

Деякі примірники книги буде передано до бібліотек. Також книгу можна отримати за донати під час презентацій, які заплановані й на інших залізничних вокзалах країни: у Дніпрі, Одесі, Харкові та Львові. Тож в Укрзалізниці закликають стежити за їхніми анонсами.
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024