Лучанка відкриває у Києві Центр музики молодих

17 Лютого 2023, 16:21
Марія Арестович 2522
Марія Арестович
Українська композиторка та кобзарка Марія Арестович, яка родом із Луцька, є співзасновницею Центру музики молодих
 
Простір відкриють 6 березня. Музикантка працюватиме менеджеркою з маркетингу та комунікацій. Марія наразі завершує навчання на бакалавраті Національної музичної академії України (НМАУ). Журналісти Район.Культура дізналися про це зі сторінки центру в фейсбуці.
 
Молода композиторка знайшла свою рідну справу – організовувати музичні події. Спочатку це були концерти молодих композиторів, концерт-лекція по кобзарському мистецтву. Далі любов до популяризації музики переросла в більш масштабний проєкт – Центр музики молодих.
 
 
Другим співзасновником центру є композитор та піаніст Олександр Чорний. Музикант вже випустився з НМАУ та Вищої школи Ханса Айслера в місті Берлін. Крім сучасної класичної та експериментальної музики, є автором численних проєктів для медіа, кінематографу та театру, які реалізовували в Україні, США, Німеччині, Великобританії, Індії та інших країнах.
 
Ідея Центру музики молодих полягає у організації подій у сфері сучасної класичної музики та активне залучення на них студентів-композиторів та музикантів вищих музичних закладів України, а також молоді до 35 років. Завдання центру полягає у створенні нової генерації українських композиторів, а отже – стійкого та розвиваючого ком’юніті молодих авторів, виконавців, музичних критиків, арт-менеджерів та дослідників сучасного мистецтва. Фокус центру на студентів та молодь до 35 років дозволить сформувати новий, унікальний ландшафт української культури, створити власний дискурс української сучасної музики, і, власне, сприяти створенню ринку сучасної класичної музики у майбутньому.
 
Місія центру важлива тим, що мобілізує творчі ресурси для насичення української музичної культури новими, власними сенсами, які згодом займуть місце російської культури. Центр залучає студентів, пропонуючи їм можливість створити дещо нове та реалізувати його у рамках свого функціоналу. Задля цього, репертуар концертів Центру формується з музики, що націлена на створення нового українського мистецького продукту.

Центр музики молодих організовуватиме три базові події на місяць: Майстер Клас, Концерт та Подкаст. Усі три події будуть пов’язані певною тематикою (ідеею), яка змінюватимуться кожного місяця.

В Майстер-класі досвічені українські, або запрошені іноземні музиканти проводитимуть майстер-клас, воркшоп або лекцію для українських студентів-композиторів або молодих композиторів до 35 років, а також вільних слухачів. В Концерті ансамблем різної формації виконуватимуться нові твори, написані студентами або молодими композиторами до 35 років. Подкаст у форматі відео семантично стане «післясловом», на яке запрошуються досвічені гості. 

Раз у рік проводитиметься власний Фестиваль – Форум музики молодих (ФММ).  Перший запланований на 2024 рік. 

Центр музики молодих має власний пул музикантів – студентів та молоді, що організовуються в модульний ансамбль під робочою назвою АММ (Ансамбль музики молодих, Ensemble MM), формація і чисельність якого залежать від концепції кожного концерту і можуть змінюватися кожного місяця. Ансамбль включає в себе як класичні інструменти, так і українські традиційні інструменти (кобзи, бандури, басолі, ліри, цимбали, флояри та ін.), а також сучасні елементи: електроніка, нові типи перкусії, візуальний контент та DMX – контролінг.

Локацію засновники поки тримають у секреті, та запевняють, що це буде у центрі столиці. Він функціонуватиме у трьох просторах: 

1) концертний простір – приміщення щонайменше на 50 сидячих місць, зі сценічним LED світлом та щонайменше чотириканальною акустичною системою для відтворення звуку. 

2) open-air простір – для концертів поза будівлями у теплу пору року: в парках, спеціальних площадках, і т.д. 

3) студійний простір – для проведення майстер-класів та відеоподкастів.

Довідково: Марія Арестович є випускницею Волинського коледжу культури і мистецтв імені Стравінського. Під час навчання у Луцьку вона брала участь у численних конкурсах, влаштувала у рідному місті авторський концерт та організувала вечір молодих композиторів.

Сьогодні вона продовжує відточувати виконавську майстерність та підкорювати нові вершини. Окрім консерваторії, музикантка навчається у студії при Національній заслуженій капелі бандуристів України імені Майбороди, де грає на кобзі. 

Переможниця Х Всеукраїнського конкурсу музичного мистецтва у номінації «Композитор-виконавець».

Стала єдиною студенткою у консерваторії, якій призначили стипендію від Кабміну.

У жовтні брала активну участь в організації Kyiv Music Fest.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024