Поетичний «Прискорений курс з коктейлів Молотова» Галини Крук видадуть в США

10 Лютого 2023, 17:32
Галина Крук 1184
Галина Крук
Нова поетична книжка про війну Галини Крук «A Crash Course in Molotov Cocktails» («Прискорений курс з коктейлів Молотова») вийде в американському видавництві Arrowsmith Press. 
 
Про це поетка повідомила на своїй сторінці у фейсбуці.
«Це зовсім нові тексти, переважна більшість написана після 24-го лютого, паралельно українською і англійською, це вперше в мене так. Чи буде вона виходити окремо лише українською і коли, я ще не знаю, тому рекомендую звернути увагу на цю книжку, уже доступне передзамовлення», – написала Галина Крук.
Також поетка поділилася відгуком на свою книгу поета та лауреата Пулітцерівської премії Пітера Балакяна, який її дуже зворушив.
«Галина Крук знайшла мову, щоб поглинути насильство та жах — відверта й красномовна, дотепна й афористична, її мова багатошарова та електрична, оскільки вона бере на себе щоденні зрушення варварської війни росії проти України. Ідиосинкратичні та універсальні, ці вірші несуть нам необхідні новини, як тільки може поезія», — сказав Пітер Балакян.

Читайте також: Поетка й перекладачка Галина Крук отримала медаль «За сприяння Збройним силам України»

Посібник
Обкладинка книги

«Ці приголомшливі вірші-свідчення однієї з найшанованіших поеток України водночас перехоплюють подих, вони філософські та фантазійні. У похмурій рекапітуляції самої еволюції Крук пише: «ніщо не передбачало прибуття людства…/ ніщо не передбачало прибуття танка…». Її повчальні, худі рядки можуть стати епіграматичними: «те, що вб’є вас, спокусить ти спочатку», або можуть вдарити вас, як блискавичні удари Ломаченка: «фліртуй, чекіст, сука». Ведучи читачів у найтемніші простори світу, Крук натякає на те, що світло мови все ж може забезпечити певний захист. Називання служить щитом, нехай і дерев’яним. Парадокс полягає в тому, що після вистрілу куль і падіння ракет дерев’яний щит, друкована книжка, відновлюється», – анотація до збірки.
Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024