«Образ і метафора»: у Художньому музеї Луцька відкрили першу виставку за період повномасштабного вторгнення

10 Лютого 2023, 13:13
Частина експозиції, роботи Геннадія Юр'єва ФОТО 1329
Частина експозиції, роботи Геннадія Юр'єва

У стінах Художнього музею Луцька відкрили виставку творів волинських художників «Образ і метафора». 

Захід провели 9 лютого та був присвятили 50-літтю існування музею. Це перша виставка у закладі від початку повномасштабного вторгнення росії. На презентації побувала журналістка Район.Культура.

В експозиції представили роботи Елеонори Сабової-Дишко, Олександра Дишка та Геннадія Юр'єва, а також Богдана Ясинського, Наталі Кумановської та Сергія Корсая, які особисто були присутні на виставці.

Сергій Корсай (справа)

«Ця виставка поєднала шість абсолютно неподібних людей, художників, які можуть дискутувати, суперечити один з одним, зчинити справжнє протистояння. Художники, які вже сьогодні витворюють мистецьке обличчя Луцька й України. Але їх поєднує надзвичайно відповідальне ставлення до творчості, осмислене ставлення до своїх робіт», – розповіла Зоя Навроцька, мистецтвознавиця та керівниця Художнього музею.

Мистецтвознавиця поділилася, що відвідувачам музею імпонують роботи Елеонори Сабової-Дишко та Олександра Дишка, адже стосуються історії.

Читайте також: «Хочемо, щоб серця людей наповнилися світлом!»: в луцькій Галереї мистецтв відкрився Зимовий салон

Робота олександра Дишка

«Їхні роботи це своєрідні метафори на історичну тему. Це образи, через які художник впливає на своїх сучасників, повертає нам самих себе, відчуття нашої історії та часу», – сказала керівниця музею.

Читайте також: «Він постійно хотів зазирнути за горизонт»: у Луцьку відкрили виставку робіт Георгія Хаджиоглова

Історичні полотна, натюрморти та анімалістику представили у шести залах, відокремивши роботи митців.

«Під час війни, кожна зустріч з людьми, особливо – з людьми мистецтва, залишає багато вражень. Бо війна – це розруха і смерть, а мистецтво – це творчість і життя. І ця виставка про життя, про нашу історію», – зауважила Тетяна Гнатів, начальниця міського управління культури.

«Дивлячись на роботи, розумію, що кризи дають поштовх до чогось іншого. Усі звикли вважати наш музей класичним, а війна дала нам можливість перетворити його на центр сучасного мистецтва», – поділилася враженнями Оксана Важатко, директорка Волинського краєзнавчого музею.

Читайте також: Дерево життя для життя військових: у Луцьку на благодійному аукціоні продавали картини Петра Антипа

Оксана Важатко

Наталія Кумановська обрала для експозиції картини, які писала ще до повномасштабної війни, але це роботи зі свіжого доробку.

Робота Наталії Кумановської

Своєю чергою Богдан Ясинський для виставки відідбрав малярські роботи, створені ще у 90-ті роки, а також декілька скульптур. У коментарі для Район.Культура митець розповів, що повністю віддався мистецтву пластики, проте зізнається, що «руки сверблять повернутися до акварелі».

Богдан Ясинський

Серед власних робіт виділяє «Манну». Художник вважає, що це його найвдаліша робота. Створив її як алюзію на картину «Країна ледарів» Пітера Брейгеля Старшого.

Волинське літо Богдана Ясинського

«Кожна робота – це маленька історія. Буває, приходить якась ідея, але ти не знаєш, як її подати. Кожна ідея вимагає свого вирішення матеріалів. Найважливіше у цій роботі – знайти спосіб і рішення, як правильно втілити цю ідею. Адже від цього залежить як сприйме твір глядач», – розповів про творчий процес Богдан Ясинський.

Вечірнє місто Богдана Ясинського

Митець зазначає, що робота над полотном часто перетворюється на внутрішню суперечку різних сторін художника. Наприклад, картина «Волинське літо» була його пошуком знайти та створити щось неординарне на сільську тему, проте не пов’язане із соцреалізмом, яке було поширене у 90-ті. Богдан Ясинський зізнався, що іноді важко довести роботу до кінця. Проте найприємніша частина процесу, коли все-таки вдалося довести твір до того задуманого стану й отримати від глядачів подарунки.

Читайте також: У Луцьку започаткували проєкт «Музей зустрічає Героїв!»

Робота Сергія Корсая

Робота Сергія Корсая

Робота Сергія Корсая

Робота Сергія Корсая

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024