Премія імені Леся Курбаса: комітет вирішив не присуджувати відзнаку у 2023 році

09 Лютого 2023, 12:21
Фото ілюстративне 571
Фото ілюстративне
Держмистецтв отримало 21 заявку від українських театральних режисерів, які передали для вивчення та опрацювання членам Комітету з присудження премії.
 
Після тривалого обговорення всіх робіт на засіданні, члени Комітету вирішили не присуджувати премію імені Леся Курбаса у 2023 році. Про це повідомили на сторінці Держмистецтв у фейсбуці.
 
«Є правила та вимоги, закладені в положенні про премію імені Леся Курбаса. Ними ми повинні керуватися, ухвалюючи будь-які рішення. Комітет розглядав та оцінював подані твори, а не кандидатури претендентів, серед яких були і дебютанти, і майстри з високою мистецькою репутацію. Та, за умовами, премією імені Леся Курбаса відзначається не внесок того чи іншого режисера в розвиток сценічного мистецтва Україні, а подана ним на конкурс конкретна вистава. На жаль, на думку переважної кількості членів Комітету, робіт, що бездоганно відповідали б критеріям, зазначеним у Положенні про премію Леся Курбаса, цього року не виявилося. Усвідомлюючи, що так чи інакше відзначена вистава сприйматиметься якщо не як зразок, то як орієнтир для театральної спільноти, члени Комітету зазначили, що цей твір має насправді мати пошуковий, новаторський характер, риси експерименту та резонувати з тенденціями сучасної європейської сцени. На жаль, цьогоріч жодна з поданих робіт не відповідала вказаним вимогам», – зазначає голова Комітету, театральний критик Сергій Васильєв.
 
Нагадаємо, що на початку січня Держмистецтв оприлюднив список режисерів та вистав, які цьогоріч мали би боротися за театральну премію імені Леся Курбаса. Зокрема серед претендентів були: Олена Ткачук та її вистава «Ріпка», яку показали у Рівненському академічному обласному театрі ляльок, Кирило Душин з моновиставою «Білка з облізлим хвостом», що відбулася в Мукачівському драматичному театрі та Людмила Колосович — вистава «Крик нації», що відбулась у Маріупольському театрі, який релокувався до Ужгорода.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024