Списали близько 11 мільйонів книг: в Україні триває дерусифікація бібліотек

08 Лютого 2023, 13:33
Фото ілюстративне 1373
Фото ілюстративне

З початком повномасштабної війни Міністерство культури та інформаційної політики надало бібліотекам рекомендації щодо списання певних типів книг. Станом на листопад минулого року в публічних бібліотеках близько 19 мільйонів примірників книг списали. З них приблизно 11 мільйонів російською мовою.

Про це розповіла народна депутатка, заступниця голови Комітету ВР із питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук.

«Списують і деякі україномовні книги радянської доби. Також є рекомендації списувати й вилучати книги, автори яких виступили з підтримкою збройної агресії проти України. Є цілий список таких авторів, які потрапили під санкції. Загалом співвідношення книг російською та українською мовами в наших бібліотеках дуже печальне. Тож зараз ідеться про те, що швидше необхідно поновлювати фонди й закуповувати книги українською мовою», – зазначила парламентарій.

Вона наголосила, що Інститут книги закуповує винятково українські книжги на відміну від місцевої влади, бо бібліотеки перебувають на балансі або обласних рад, або рад ОТГ.

«Депутатам вдалося внести правку у бюджет 2023 року про збільшення фінансування Інституту книги. Це значно менше, ніж нам би хотілося, але завдяки тому, що наразі виділено, будуть проплачені закупівлі видань, які фінансуються з бюджету Мінкульту», – сказала політикиня.

Вона уточнила, що наразі у публічних бібліотеках України близько 44% книг російською мовою, решта українською мовою чи мовами країн ЄС. Тож співвідношення на користь літератури українською мовою необхідно нарощувати.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024