Макс Кідрук вперше презентував нову книгу «Колонія»

05 Лютого 2023, 20:05
Фрагмент з презентації книги «Колонія» Макса Кідрука на Українському радіо 2441
Фрагмент з презентації книги «Колонія» Макса Кідрука на Українському радіо

Рівненський письменник Макс Кідрук в радіоетері вперше презентував нову книгу «Колонія».

Презентація відбулася 3 лютого в етері Українського радіо. Дивилася трансляцію та дізнавалася подробиці й унікальні деталі про книгу та її героїв журналістка Район.Культура.

«Колонія» вийшла у новоствореному подружжям Кідруків видавництві «Бородатий Тамарин» та стала першою книгою з фантастичного циклу «Нові Темні Віки» про світ у ХХІІ столітті.

Під час першої презентації книги письменник розповів про основні сюжетні лінії, конфлікти, а також про власні прогнози щодо подальшого життя людства, глобального потепління та існування російської федерації. А також навіть уявив новообраного президента Чехії Петра Павела у ролі одного з героїв «Колонії», якби книгу екранізували.

Читайте також: «Це буде зубодробильна історія, де постійно гнатиме сюжет», – Макс Кідрук про «Нові темні віки»

Фото: Володимир Шевчук

На презентації Макс, зокрема, відповідав на запитання читачів, які ті могли ставити до та під час трансляції у чаті на ютуб-каналі Українського радіо. По завершенню письменник обрав три найцікавіші питання, а їх авторам пообіцяв надіслати три останні примірники книги з першого накладу з автографами.

За словами письменника, найчастіше негативні коментарі читачів щодо «Колонії» стосуються саме того, що навіть у 2141 році на Марсі все ще існують росіяни. Втім, автор пояснив, що попри наші бажання, цілковите зникнення наших сусідів неможливе.

«Я цілком усвідомлюю, наскільки не сподобається зараз нашим читачам і слухачам те, що я казатиму, але я не бачу підстав для зникнення російської федерації й росіян як народу в якомусь осяжному майбутньому. Хай як це неприємно усвідомлювати, значно гірше мати це wishful thinking (прийняття бажаного за дійсне, – прим. авт.), що росіяни кудись якимось дивовижним чином зникнуть. Ми – не вони. Ми не вчинятимемо геноцид, ми не будемо їх винищувати. І навіть в кращому разі – коли ми виженемо їх за межі загальновизнаних кордонів України – вони нікуди не зникнуть», – переконаний Макс Кідрук.

Роман Коляда та Макс Кідрук на презентації книги «Колонія»

Читайте також: Вийшов друком новий роман Макса Кідрука «Колонія»

Поділився автор також історією про те, як йому вдалося органічно вписати в сюжет українців.

«Я не хотів якогось надмірного пафосу, як-от Україна колонізувала Марс. Я міг це зробити й очевидно є певна когорта читачів, яких би це потішило, але мені було важливо передати максимально реалістичну картину середини ХХІІ століття. І тоді я подумав: що українці можуть робити на Марсі, щоби, не бувши номінально серед керівництва колонії, впливати на всі політичні, соціальні процеси в цих поселеннях? Вони банально можуть вирощувати картоплю», – розповів автор.

Написання книги «Колонія» загалом почалося через зацікавлення письменника екологічними проблемами. Коли Кідрук почав усе більше дізнаватися, якими можуть бути наслідки глобального потепління, тоді збагнув, що хоче написати щось велике на цю тему і за обсягом, і за драматургією.

Читайте також: Макс Кідрук анонсував вихід аудіокниги «Колонія»

Макс Кідрук на презентації книги «Колонія»

«Одна з речей, які я тут описую – це можливість вибухоподібного вивільнення метану, який затиснутий крижаною кіркою на дні Північного Льодовитого океану. Цей процес триває вже зараз. Це не є якась фантастична вигадка, це не мої фантазії. Цей процес відбувається просто в цей час. Метан – ще страшніший парниковий газ, аніж СО2. Коли його буде багато в атмосфері, то він пришвидшить глобальне потепління. Це може запустити неконтрольований процес, який підтримує, підсилює сам себе і буде дуже-дуже недобре». 

«Чому я про це кажу так впевнено? Тому що це вибухоподібне вивільнення метану вже відбувалося в історії людства. Вчені припускають, що найбільше за всю історію існування життя на цій планеті Земля вимирання було спричинене метангідратним вибухом. Коли вимерло близько 90% видів на суші й близько 70% видів у океані», – зазначив письменник.

На закиди про те, що він надто песимістичний та пророкує неприємні речі, Макс Кідрук відповів, що його завдання як письменника-фантаста – намалювати worst-case scenario (найгірший можливий випадок, – прим. авт.) І у такий спосіб наштовхнути людей зробити все можливе, щоб цього не сталося.

«Не розумію, як чогось життєствердного можна сподіватися від книг, серія яких називається «Нові Темні Віки», – зіронізував Кідрук.

Читайте також: Не самвидав Кідрука: у видавництві «Бородатий Тамарин» вийдуть дві нові книги, перекладені з англійської

Роман Коляда та Макс Кідрук на презентації книги «Колонія»

Родзинкою презентації стало те, що етер почався о 19:19, що достатньо символічно у контексті сюжету книги. Як пояснив автор, це небанальна цифра і вона запамятовується. Окрім цього, у тексті згадується Рада дев’ятнадцятьох. Це виконавчий орган на Марсі, його формують фактично представники NASA, Європейської космічної агенції, а також тих корпорацій, які найбільше вкладають в розбудову колоній на Марсі. Число непарне, адже під час голосування для формування більшості завжди потрібен плюс один голос.

Пророкує письменник також те, що населення Землі переживе ще не одну пандемію у XXI столітті. Та на цьому поширення смертельних вірусів на нашій планеті не завершиться.

«Події починаються у вересні 2141 року і я описую світ, який лише от-от оговтується після однієї з найбільш спустошливих пандемій з початку XXII століття. Хвороба називається клодис. Клостридіум – це одна з бактерій, яка живе у всіх нас. Вона є і у здорових, і у хворих людей у кишківниках, але за нормальних умов їй не дає розмножуватися присутність хороших, корисних бактерій ну і загалом імунітет». 

«Я описую ситуацію, коли через надмірне використання антибіотиків, як безпосереднє вживання, так і використання антибіотиків для вирощування птиці й м’яса, адже це стимулює їхній ріст, ця Клостридія нахапалася генів резистентності від інших бактерій. Вона почала спричиняти страшний ентероколіт, діарею, втрату вологи за лічені години. Людина зсихалася так, що у неї просто репали м’язи. Лікарі, які читали цю книгу, відзначили її правдоподібність», – зауважив автор.

Читайте також: «Колонія» Кідрука та «Матера» Каті Бльостки – у списку бестселерів 2022 року

Фото: з фейсбук-сторінки Макса Кідрука

Основним конфліктом, який став наріжним для сюжету «Колонії», автор назвав суперечності між землянами та людьми, народженими на Марсі. Простої розвязки у цього конфлікту бути не може.

«Ми колонізували Марс, пройшло років 40 і очевидно, що в якийсь момент починають зявлятися діти. Що це означає? Що колонія в цей момент мусить ставати автономною. Тому що людська істота, яка виросла на Марсі, майже напевно, не зможе існувати на Землі. Вони будуть змушені залишатися на Марсі назавжди і їх ставатиме щороку більше. Вони дорослішатимуть і в той таки час із Землі прилітатимуть колоністи». 

«Колоністи очевидно матимуть по дві-три спеціальності, вони будуть найкращими в плані здоровя, в плані розумових здібностей, вони будуть ідеальними в буквальному сенсі. А народжені на Марсі не матимуть змоги здобути ті ж навички, вони можуть банально не мати до цього здібностей. Вони вимагатимуть політичних прав, але не матимуть навичок для того, щоб адекватно забезпечувати функціонування колонії. Народжені на Марсі відчуватимуть, що їх постійно утискають. І ось це величезний конфлікт, на якому будується вся перша книга», – пояснив Кідрук.

Із запитань від глядачів Максу довелося обрати лише три найкращих. Серед них було і запитання про те, кого б автор обрав на головні ролі, якби книгу екранізували. Найперше письменнику на думку спав новообраний президент Чехії Петр Павел, адже це ідеальний кандидат на роль Ґорана Загарії.

Читайте також: Я був вражений, на максималках, – Сергій «Колос» Мартинюк про нову книгу Макса Кідрука

Роман Коляда та Макс Кідрук на презентації книги «Колонія»

Втім, найбільше Максу сподобалося запитання про відомих письменників-фантастів: «Майкл Крайтон прочитав «Бота», Стівен Кінг прочитав «Доки світло не згасне назавжди», а Джордж Мартін прочитав «Колонію». Що ці троє могли б написати у своєму відгуку на книжки Макса?»

«Крайтон уже мертвий, я лише сподіваюся, що він не перевернеться в могилі, прочитавши «Бота». Але він чітко зрозумів би, що це якщо навіть не епігонство, то щось дуже близьке до цього. Кінг навіть не знаю… Він добряк, він напевно б похвалив і сказав, що я класний пацан. А от Мартін… Насправді це той, чий відгук я чекав би з найбільшим хвилюванням. Але яким він був би, я й уявити не можу. Оскільки Мартін, окрім того, що пише, ще й читає чи читав, коли був молодшим, курси про драматургію, про письмо. Він не робить це інтуїтивно, він пише, тому що він знає, як це зробити правильно. І я боюся, що він, можливо, не те щоб критикував, але завуальовано сказав: «Хлопчику, тобі треба знати своє місце», – відповів Макс Кідрук.

Письменник зазначив, що планує проводити тур та презентувати книгу в багатьох містах України. Втім, поки поділився з читачами лише першою датою заходу: 25 березня офлайн-презентація «Колонії» відбудеться в Києві. Щодо локації – автор закликав слідкувати за анонсами. А от наступну книгу з циклу «Нові Темні Віки» читачам варто очікувати не раніше ніж за три роки.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024