«Мистецтво Нескорених»: на Рівненщині готують виставку картин військових, які проходять реабілітацію

04 Лютого 2023, 12:29
«Мистецтво Нескорених» 672
«Мистецтво Нескорених»

На Рівненщині волонтери обласного госпіталю, що у Клевані, запускають новий проєкт — «Мистецтво Нескорених». 

Це буде виставка картин військових, які проходять реабілітацію у закладі та відвідують заняття з арттерапії. Презентацію малюнків планують на березень 2023 року. Про це пише Суспільне.

Під час служби у Збройних силах України Денис Стратійчук потрапив під мінометний обстріл у Бахмутському районі, отримав поранення та втратив руку. Зараз він проходить реабілітацію у Клеванському госпіталі. Один із методів лікування у цьому закладі — арттерапія. Чоловік розповідає, вперше взяв пензля у руку.

Ходив повз цієї зали, хтось приїхав, купа людей, хтось малює. У мене такі соціофобні думки. А це прийшов, дали мольберт, показали, сиди малюй, ніхто тебе нікуди не жене, прикольно, — поділився військовий.

Подружжя Наталія та Дмитро Сверидові з Чернівців такі заняття відвідують не вперше.

Малюємо разом. Хтось починає, хтось закінчує. Сьогодні малюємо крила. Патріотичний малюнок, ще тут роботи дуже-дуже багато. Небо — воля, асоціація з домом. Ми вже дуже давно дома не були, хочеться туди, — розповіла дружина військового.

Тернополянин Вадим Шовкопляс отримав травму ноги у Запорізькій області. У цей госпіталь він потрапив два тижні тому. Втім, долучитися до арттерапії за цей час вирішив вперше. Для малювання обрав корабель.

«Найбільш розмиті контури, які я тільки міг знайти, щоб мінімально було чіткості, оскільки я такий художник — я ніколи не малював. Завжди заздрив людям, які вміють малювати й писати музику. Думаю, може я теж спробую щось», — зазначив чоловік.

Координаторка занять з арттерапії Аліна Оборська зауважила, що заняття з малювання — це "допоміжний гвинтик реабілітаційного процесу".

Насамперед це стосується емоційного стану хлопців, ми можемо тільки здогадуватися, з якими вони відчуттями. Але нам вдалося досягти того, що за дверима цього приміщення стираються усі межі, немає ні віку, ні звань, навіть інколи імен. Але є жарти, спілкування нарівні, — пояснила вона.

Готові картини військові можуть залишити собі або передати волонтерам, які продають їх на виставках в Україні та за кордоном. Вторговане передають для потреб Збройних сил України. Наразі волонтери запускають проєкт — «Мистецтво Нескорених».

 

"Ми хочемо голосніше розказати про хлопців, бо для нас особисто — це подвиг, ми цим пишаємося, ми хочемо більше про них розповісти", — зазначила Аліна Оборська.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
18.04.2024