В Україні вперше відбудеться квір-кінофестиваль

01 Лютого 2023, 17:26
Фото ілюстративне 1216
Фото ілюстративне

В Україні у червні відбудеться перший в історії квір-кінофестиваль. Фестиваль організовуватимуть автори позаконкурсної програми кінофестивалю «Молодість» – «Сонячний зайчик» (Sunny Bunny).

Про це 31 січня повідомило видання Variety.

«Можливо, це трохи стереотипно — проводити його у червні, оскільки це місяць Прайду, але це дасть нам більше часу для підготовки», — зазначив програмний директор фестивалю Богдан Жук.

Богдан Жук

Богдан зазначив, що подія продовжуватиме залишатися частиною «Молодості» в тій чи іншій формі.

«Війна непередбачувана, тому треба просто адаптуватися і бути гнучким. Коли ми робили «Молодість» у грудні, були вимкнення світла, тож нам потрібні були генератори. Також потрібно було спланувати, де люди ховатимуться в разі обстрілів, спланувати укриття в кінотеатрах чи на найближчих станціях метро», — додав програмний директор.

За словами Богдана Жука, «Сонячний зайчик» був натхнений премією Teddy Award Берлінського кінофестивалю, а його метою є гідно представити квір-спільноти у всьому їх різноманітті. Також фестиваль зачіпатиме тему ЛГБТ+ людей на війні.

«Дуже важливо говорити про квір-людей в армії. Вони там, воюють. Останнім часом, особливо з початком вторгнення, багато військових добровольців та інших публічно камінг-аут», — зауважив програмний директор.

Жук додав, що зараз важливо створювати ще більше простору для квір-спільноти та знімати різноманітні фільми на цю тематику.

«Ми втомилися від усіх цих фільмів та історій, які обертаються навколо прийняття квір-персонажа кимось іншим. Ми хочемо іншого: ми хочемо веселощів. Ми не хочемо трагедії. Ми закінчили з цим», – підсумував Богдан. 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024