На Ковельщині команду студії «Байрактар» навчали театральних азів

30 Січня 2023, 17:15
Учасники заходу в межах творчо-навчальної лабораторії «Зародження театру» 1123
Учасники заходу в межах творчо-навчальної лабораторії «Зародження театру»

На Ковельщині для люблинецької театральної студії «Байрактар» організували тренінг в межах творчо-навчальної лабораторії «Зародження театру».

Захід відбувся 22 січня в Центрі культури і дозвілля Люблинецької громади. Про це журналістам Район.Культура повідомили організатори.

У 2022 році активні жителі Люблинецької громади втілили давню мрію – створили театральну студію «Байрактар». Щоб покращити знання та навички її учасників, організували творчо-навчальну лабораторію «Зародження театру».

Оскільки команда «Байрактару» (місцеві жителі та переселенці) здебільшого новачки у цій справі, то можливість вчитися є дуже цінною для їх розвитку. Які принципи функціонування театрального колективу? Що важливо знати про особливості роботи з простором та професійну підготовку акторського ансамблю? Про це і не тільки присутнім розповіла тренерка заходу, керівниця та режисерка театру «Гармидер», співзасновниця і викладачка театральної майстерні «ДогориДриґом» Руслана Порицька.

«Круто, що є люди, які хочуть займатися театром. Особливо це важливо у час війни. Оскільки «Байрактар» тільки починає свою діяльність, то я прагнула підвищити рівень їх творчого усвідомлення; відкрити багато важливих понять, які з цим повязані; мотивувати до самоосвіти; поділитися цінними знаннями про акторську та режисерську роботу; скерувати на подальші дії», – розповідає Руслана.

Руслана Порицька

Для досягнення максимальних результатів, захід був насичений вправами та практичними завданнями. До прикладу, щоб показати весь цикл постановки вистави, команда «Байрактару» не лише працювала над акторським і режисерським вираженням тексту, а й розбирала менеджерські та технічні завдання, які важливі для досягнення результатів.

«У нас лишилося незабутнє враження. З такими профі ми ще не працювали. Тому, на початках трохи переживали, але в ході навчання стали більш вірити у свої сили та краще зрозуміли місію сучасного театру. Робота з уривком поеми Грицька Чубая «Вертеп», який обрала для нас Руслана, дала нам можливість розкрити себе і на ділі закріпити цінні знання», – ділиться враженнями директорка Центру культури і дозвілля Люблинецької громади Тетяна Буряк.

Також вона додає, що захід став хорошою можливістю краще зрозуміти подальші кроки розвитку театральної студії. Першочергово – це знайти художнього керівника театру. Для цього вже виділили відповідну робочу ставку та ведуть пошуки зацікавленого фахівця. Крім цього, команда «Байрактару» і надалі планує займатися самоосвітою та хоче перейняти досвід роботи у подібної театральної студії, що діє на Волині.

Творчо-навчальну лабораторію «Зародження театру» організував в межах проєкту громадської організації Волинський Інститут Права. Його реалізовують у Люблинецькій громаді для подолання викликів війни. Важливо, що тематику заходу визначили активісти та посадовці громади, щоб підсилити роботу колективу і сприяти наданню якісніших культурних послуг.

Довідково: Захід відбувся в межах реалізації Волинським Інститутом Права проєкту «Супровід розвитку територіальних громад в умовах викликів спричинених війною», що підтримується програмою «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження».

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024