Вишив убакс: як фармацевт заснував бренд тактичних вишиванок

30 Січня 2023, 15:29
Сергій Курочкін, фото @vishivubacs ФОТО 4375
Сергій Курочкін, фото @vishivubacs

Сергій Курочкін — фармацевт, і з перших днів повномасштабного вторгнення займався ліками у київській теробороні. Та окрім медичної справи, він заснував власний бренд «Вишив убакс».

Чоловік шиє тактичні вишиванки і 30% з кожного замовлення віддає на допомогу військовим. Журналісти Район.Культура дізналися про це з телемарафону Суспільне.Спротив.

«Вишив убакс» — 100 відсотків український, його роблять із української тканини. Мій виробник замовляє ту саму тканину, яку затверджує Міністерство оборони за всіма технічними параметрами», — каже Сергій Курочкін.

«Вишив убакс» створюють на основі стандартних сорочок, які використовують у Збройних Силах України.

«Перш за все бойова сорочка – це елемент уніформи. Але зараз така ситуація, що справді сотні тисяч українців витягнули уніформу для того, щоб захистити своє право залишатися українцем. Ну а що може візуально бути більш яскравим символом, ніж наша вишивка, яку ми всі дуже цінуємо, вдягаємо на свята», — каже Сергій Курочкін.

Читайте також: Луцький нацгвардієць вишиває ікони бісером

Сергію подобалися фотографії військових в тактичних убаксах, він не розумів чому, та якось усвідомив, що комір-стійка за фасоном дуже нагадує вишиванку. 
«І я такий в якийсь момент подумав, що це точно мав би хтось уже зробити — взяти і до убакса додати вишиванку», — пояснює  Сергій.

За словами засновника новоствореного бренду, першу сорочку він хотів подарувати товаришу. У Сергія тоді мобілізували друга. І він подумав, зробити йому такий подарунок. 

Читайте також: В Україні створили вишиванки з турецькими Байрактарами

«Погуглив, чи продає хтось такі штуки. Нікого немає», — розповів чоловік.

Тоді Сергій і вишив власний убакс. Він знайшов партнера, який шиє військову форму, та почав виробництво.

Варто зауважити, що у такій бойовій сорочці часто можна побачити українського поета, музиканта Павла Вишебабу. Його сміливо можна назвати обличчям бренду. 

Читайте також: Перша збірка поезій військового Павла Вишебаби вийде рекордним для України накладом

Павло Вишебаба
Павло Вишебаба

Ще одними ідейними натхненниками тактичних вишиванок стали учасники українського рок-гурту «Спів Братів». Як вони повідомили на своїй інстаграм-сторінці, у їхній пісні «В городі Херсоні» є слова: «Під бронежилетом вишиванка..».

«Вони надихнули «Вишив убакс» на створення крутої та унікальної сорочки убакс для наших військових! Маємо за честь бути частиною цього творіння! Це може стати чудовим подарунком для військового!» – йдеться у дописі. 

Учасники гурту «Спів братів»
Учасники гурту «Спів братів»

Поєднання бойової сорочки з елементами вишивки людям сподобалось, але виготовляти такі вироби нелегко.

«Це складно. Це військовий виріб, там дуже багато технічних вимог, ми намагаємось робити так, щоб кожен шов, елемент були на своїх місцях. Тобто це повноцінний убакс, і оскільки це військова форма, то вона має бути технологічною, їх виготовляти складно», – пояснює Сергій.

Вишивка хрестиком на виробах — машинна. Станом на кінець січня 2023 року учасники проєкту продали близько 300 сорочок. Завдяки цим замовленням, Сергій мав змогу допомогти збройним силам на суму близько 70 тисяч гривень. 

Читайте також: Вишите жовто-блакитне серце: українки долучилися до соціально-мистецького проєкту The red dress

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024