У Луцьку Перший театр Львова зіграв благодійну виставу за твором Емми Андієвської

29 Січня 2023, 09:20
Вистава у Луцьку РЕПОРТАЖ 1066
Вистава у Луцьку

У Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків львівський «Перший театр» зіграв виставу за оповіданням «Джалапіта» Емми Андієвської, щоб зібрати кошти для ЗСУ.

На заході 27 січня побувала й журналістка Район.Культура.

У рамках проєкту «Космогонія» «Перший театр» зіграв для лучан виставу «Джалапіта» за однойменним оповіданням української художниці Емми Андієвської. Головний герой цього сюрреалістичного твору – чи божество, чи втілення якоїсь сили – Джалапіта почав жити серед людей. Він був «занадто добрим», як казали інші персонажі, тому люди приходили до нього за розв'язанням своїх проблем. Він допомагав усім, проте у дуже незвичний спосіб.

«Джалапіта універсальний. Він кожен з існуючих предметів і людей, але він не вони, він Джалапіта. Коли дві тисячі років тому пробували писати життєпис Джалапіти, то покинули, бо Джалапіта не вміщався в слово. Він виливався із слова, як тісто, і його кожного разу бігали шукати в небі і на землі. Джалапіту описати неможливо», – писала у своєму творі Емма Андієвська.

На сцені ж це відтворили за допомогою сучасної хореографії і цікавих світлових рішень. Навіть незнайомі з першоджерелом глядачі майже відразу налаштувалися на ритм цього дійства і сміялися, дивувалися й співчували Джалапіті разом з іншими персонажами вистави.

Постановка не мала чіткого сюжету, а як і оповідання, складалася з замальовок-діянь Джалапіти, які він творив, перебуваючи серед людей. Наприклад, він став парком посеред міста, щоб закохані могли там гуляти, створив двоповерхову воду, щоб товсті та худі люди могли купатися окремо та двічі поміняв місцями чоловіка і його таргана. 

Джалапіта своїм походженням і діями нагадує індійське божество, проте Емма Андієвська описувала його як символ України.

«Ми говорили з Еммою Андієвською і вона розповіла, що вона Джалапіта – це дуже великий символ України і тільки Україна його має. Щоб краще зрозуміти цю виставу, потрібно читати Емму Андієвську, дивитися її художні твори і дивитися такі вистави. Я дуже дякую акторам за те, що втілили неймовірне», – сказала на завершення керуюча партнерка Музею Леся Корсак. 

Проте десятки людей прийшли до музею не лише познайомитися з унікальним творінням театрального мистецтва, а й допомогти військовим. Вхід на виставу був за мінімальний донат у 150 гривень. Зібрані кошти підуть на виготовлення аптечок, турнікетів, нош та медичних рюкзаків для військових.

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024