Рівненська мисткиня створила унікальну витинанку для арткластера «Острозької академії»

27 Січня 2023, 23:46
Тетяна Мельник та її витинанка. Фото: Тетяни Мельник 2119
Тетяна Мельник та її витинанка. Фото: Тетяни Мельник

Відома рівненська майстриня та художниця Тетяна Мельник створила унікальну витинанку для арткластера «Острозької академії».

Тетяна займається витинанками вже декілька років: часто їздить на симпозіуми та проводить виставки. Як мисткиня створювала витвір та чому вирішила подарувати його арткластеру після візиту до Острога – розпитала журналістка Район.Культура.

Арткластер привабив Тетяну Мельник та її доньку виставкою художниці Інни Харчук. Екскурсію мистецьким простором проводив його керівник Микола Бендюк.

Фото: Тетяни Мельник

«Спілкування з паном Миколою спонукало до того, що я захотіла долучитися до його проєкту. Мені так подобається, коли є такі люди: натхненники культурних, творчих проєктів. Біля них можуть збиратися інші, але це все одно подяка конкретній людині, яка гуртує їх навколо себе. Я кілька днів думала після поїздки, а потім зателефонувала пану Миколі й сказала, що хочу доєднатися. Що я вмію? Я вмію робити витинанку. Художників є чимало, але таким мистецтвом не так багато людей займається в нас у Рівному. Тому я вирішила зробити для цього арткластеру таку прикрасу», – пригадала Тетяна.

За словами майстрині, коли вона побачила стільки скляних перегородок, то одразу подумала, що найкраще було б зробити витинанку-фіранку.

«Витинанки є різні. Вона може бути станкова, та, яку ми можемо представити як картину в рамочці. Зовсім інакший вигляд витинанки мають на склі. На вікні з одного боку вона освітлюється, вона біла, з другого боку – контрастна. А коли світить сонце, то це дуже класно – там лягають тіні й виникає продовження», – розповіла Тетяна Мельник.

Фото: Тетяни Мельник

Загалом це складне мистецтво, яке потребує майстерності та концентрації, тож дивує результатом по завершенню роботи.

«Із витинанкою так само як у скульптурі: береш глибу мармуру чи шматок дерева і відсікаєш непотрібне, але якщо відсічеш зайве, то вже не приклеїш. Так і тут, береш папір, відсікаєш, а там зявляється щось цікаве», – описала процес створення Тетяна Мельник.

Пощастило із тим, що майстрині вдалося придбати рулонний папір великого формату. Він, на відміну від доступного в магазинах розміром 70х90 сантиметрів, підходив, щоб створити витвір потрібної довжини. Це перша велика витинанка Тетяни розміром 100х200 сантиметрів.

Створювала цей мистецький витвір майстриня протягом двох днів: різала ножем на спеціальній дошці. Втім, значно довше обдумувала ідею та процес роботи. Спершу виготовила шаблон, оскільки деякі деталі повторюються кілька разів. Папір слід було складати вдвоє, а потім вирізати й розкладати на симетричні фрагменти.

Центральне місце у витинанці відведене для логотипа «Острозької академії».

«Перед початком роботи я вже розуміла, що маю туди вписати цей логотип. Досить довго думала, які саме взяти візерунки. Я подивилася на завитки літер, пригадала, як Микола показував одяг княгині з орнаментом. У мене були варіанти, щоб вирізати легші візерунки: щось схоже на вишивку або можливо такі прямі лінії. Втім, поки розмірковувала над цим, погортала різні орнаменти, глянула на цей стиль і мені видалось, що він буде пасувати», – відзначила мисткиня.

Фото: Тетяни Мельник

Витинанку Тетяна подарувала для арткластера, як символ вдячності Миколі Бендюку за його працю. Майстриня зазначила, що це приємно і для неї, адже її робота не лежить у шухляді.

«Просто купити папір, скрутити в трубочку, покласти на шафу й чекати, поки буде якась виставка, не хочеться. Тому папір знайшла, вміння маю та ще й знайшла місце, де її можна розмістити», – підсумувала Тетяна Мельник.

Коментарі
28 Січня 2023, 07:46
Так красиво 😍😍 А який котик✨
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024