Закарпатський муздрамтеатр покаже оновлених «Жменяків»

28 Січня 2023, 10:09
«Жменяки» 373
«Жменяки»

У суботу, 28 січня, о 18.00 найбільший театр області покаже одну зі своїх найбільших постановок – драму-сповідь «Жменяки».

Однойменний роман Михайла Томчанія, за яким поставлено виставу, є класикою української літератури, перекладений угорською і латиською мовою, вважається кращим закарпатським романом ХХ століття. Уже рік вистава не гралася на сцені Закарпатського муздрамтеатру і тепер її покажуть в оновленому складі. У порівняні з прем’єрою 2019 року майже всі головні ролі гратимуть інші актори, що надає постановці народного артиста України Анатолія Філіппова нових барв.  Про це пише Закарпаття.онлайн.

За словами театрального оглядача Сергія Федаки, «Жменяки» -- робота не просто масштабна, а навіть програмна для Закарпатського муздрамтеатру. «Попри архаїчність сюжету і обставин вистава підіймає вічні теми – про глибини людської психології, жертву і спокуту, споконвічне бажання батьків продовжити себе у дітях і їхній не менш природний опір цьому намірові. Всупереч докорінній зміні сюжету і обставин Жменяки вічні, бо ці типажі формувалися упродовж століть і навіть тисячоліть, продовжують жити і сьогодні» -- вважає професор Ужгородського національного університету.

У неділю Закарпатський академічний обласний український музично-драматичний театр імені Шерегіїв запрошує о 12.00 на дитячу казку Василя Шершуна «Повелитель Чорного лісу», а о 18.00 – на музичну драму «Про що плачуть верби» за п’єсою І,Карпенка-Карого.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024