Хіти Маренича, Гонтарського та авторські пісні у Рівному виконав луцький музикант Дмитро Калашев

23 Січня 2023, 20:09
Дмитро Калашев 1121
Дмитро Калашев

Власні композиції та переспіви відомих хітів для рівнян співав луцький музикант і бард Дмитро Калашев.

Подія відбулася 22 січня у Рівненській обласній бібліотеці. Ліричні мелодії та проникливі тексти слухала журналістка Район.Культура.

Дмитро Калашев відома особистість у Луцьку, адже співав у Волинському державному національному хорі. З колективом одного разу вирушив на виступ у Канаді й залишився там на пять років. Повернувшись на рідну землю, Дмитро Калашев очолив Теремнівський будинок культури.

До Рівного музикант приїхав на запрошення Українського клубу авторської пісні й співаної поезії.

«Мій батько був ремісником, а мама музиканткою, тож так вийшло, що все передалося мені по маминій лінії: вся її любов, творчість», – поділився із присутніми особистою історією Дмитро Калашев.

Розпочав вечір музикант із колядки, яку написав 7 січня, а також виконав свою вже відому композицію «О, святий мій Миколаю». Пролунали на зустрічі й такі авторські хіти як: «Крила», «Небокрай», «Ріка».

Пісні на початку своєї кар’єри, за словами автора, він писав здебільшого російського. Та тепер звернувся до своєї подруги – філологині Лариси Ілюк, щоб вона переклала їх на українську. У такий спосіб по-новому зазвучала пісня «Дзеркало».

Є у репертуарі Дмитра Калашева і композиція, присвячена рідному місту.

«Я дуже люблю своє місто Луцьк. Впевнений, що ви теж любите своє. Є в мене така слабкість – я завжди дивлюся в очі людям. Дивлюся, йду-йду й так пізнаю для себе все. Таким чином у мене зявилася пісня «Місто людей», – розповів автор.

Звучали цього вечора також вірші відомих поетів, які на музику поклав Дмитро Калашев, зокрема поезія «Я не ревную» Світлани Сащук. А також гості заходи мали змогу послухати декілька пісень та романсів Василя Гонтарського: «Колискова», «Канакрат», «Грицю», «Чорна гора».

«Василь Гонтарський, на жаль, вже на небі, з Богом, але він залишив для нас дуже багато пісень і всі вони щирі, правдиві. Коли я почув його пісні, то відразу закохався у них. Знаю усі», – зазначив музикант.

Запам’яталася гостям творчого вечора і композиція «Десь у плавнях за порогом», адже слова пісні, попри те, що вона була написана майже двадцять років тому, досі актуальні.

«Спочатку ці мордори, свиноморди, як їх називають люди, 2014 року почали захоплювати наші території. А тепер… Тепер слова цієї пісні стали ще більш актуальними, хоча написані давним-давно», – зауважив Дмитро Калашев.

Не обійшлося, звісно, і без творчості Валерія Маренича, адже як розповів Дмитро, це його земляк, тож він та його колеги-музиканти завжди виконують пісні легендарного автора на своїх вечорах. Славетній «Ой у гаю, при Дунаю» підспівував увесь зал.

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024