Рівненські письменники начитують книги для людей із порушеннями зору

21 Січня 2023, 11:58
Письменниця Неоніла Диб'як 672
Письменниця Неоніла Диб'як

Понад 70 книг упродовж п'яти років начитали та опублікували рівненські письменники разом з працівниками обласної універсальної наукової бібліотеки. 

Аудіокниги поповнили інклюзивний сайт «Аудіобібліотека». Його створили для людей із порушеннями зору. Про це пише Суспільне.

Рівненська письменниця Неоніла Диб'як начитує власні книги для людей з порушенням зору. За рік жінка записала шість збірок для сайту.

«Вони не всі володіють азбукою Брайля, щоб мати у себе бібліотеку, яку можна було читати. А от коли є така допомога через записи, плеєри, гаджети, то це їм полегшує життя і допомагає пізнавати світ, розбиратися у сучасній літературі», — каже Неоніла Диб'як.

«Аудіобібліотеку» створили на базі сайту обласної наукової книгозбірні майже п'ять років тому. Її головний ідейник Петро Поліщук розповідає, що реалізувати задум вдалося за допомогою виграного гранту.

«Бібліотека починала писати — ще не було студії, вони почали це все, а ми виграли проєкт від «Генерації успішної дії» і нам «Ротарі клуб» міста Рівного допомагали, і «Канада Ротарі клуб» виділила кошти, ми зробили студію», – каже Петро Поліщук.

Над монтажем звуку разом з Петром Поліщуком працює ще дві людини. Загалом за час існування сайту вдалося озвучити понад 70 книг.

«Ми стараємося писати книги рівненських авторів про область, про Рівне. Бо зрозуміло, що таких книг мало хто буде озвучувати в Україні», — додає пан Петро.

Дмитро Мурдза — один з відвідувачів наукової бібліотеки. Чоловік є активним користувачем соціальних мереж: він веде свій блог у тік тоці та ютубі.

«Загалом з дитинства я маю лише 1% зору, тобто відрізняю світло від темряви. Але при цьому маю ряд різноманітних досягнень: у спорті, творчості, а також відновленні здоров'я», — каже чоловік.

Дмитро розповідає, що за можливості слухає книги на сайті «Аудіобібліотека».

«В аудіокнизі цікавіший формат тим, що можна робити будь-яку хатню справу і водночас слухати книгу, можна увімкнути на колонці звук, можна навушники — і вперед», – зауважує чоловік.

За п'ять років в рамках проєкту озвучили понад 70 книг.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024