Мрія дружини священника: як з'явився луцький камерний хор «Альденте»

19 Січня 2023, 11:44
Дебютний виступ хору в Музеї Корсаків 771
Дебютний виступ хору в Музеї Корсаків
Ірина Веретка-Казмірчук успішно втілює у життя своє давнє бажання – створити особливий творчий колектив, тож уже пів року керує камерним хором «Альденте».
 
Жінка відчула потребу заснувати власний проєкт, адже має дві вищі освіти, понад 20 років досвіду регентки церковних хорів та викладає у загальноосвітній школі предмети «Мистецтво» і «Музичне мистецтво». Про це розповіли на сторінці Волинської єпархії ПЦУ.
«Планувала, що це буде міжконфесійний хор. Так і сталося. Я не запитую у своїх хористів, якого вони віросповідання та й чи віруючі взагалі. Хоча про Бога ми співаємо і говоримо на репетиціях. Наші концерти благодійні. Хочу виховувати молодь у патріотичному дусі», – розповідає Ірина. 
Колектив сформувала з молодих талантів, які так само як вона, залюблені в музику. Частина з них – її вихованці. Пів року тому почалися репетиції на базі Інституту мистецтв ВНУ в Луцьку. Перший концерт відбувся 9 листопада. Це був благодійний виступ на підтримку ЗСУ в рамках марафону «Арт-батальйон» у Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків: кошти збирали на аптечки й тактичні медичні наплічники.
 

Альденте
Дебютний виступ у Музеї Корсаків

Наступний такий концерт відбувся 14 січня в соборі Апостолів Петра й Павла. 

Хор
Виступ у луцькому костелі

20 січня колектив виступить в одному зі львівських храмів, а 28 січня знову дасть концерт у Музеї Корсаків.
 
На сьогодні колектив виступає з двома повноцінними програмами, невдовзі розпочнуть репетиції третьої.
«Під час вибору творів завжди раджуся з колективом. Навіть назву хору придумали учасники: «Альденте» (італ. al dente «на зубок» – кулінарний термін, що означає різновид готовності продукту). Бо плануємо репертуар зробити таким, який міг би задовольнити слухача на будь-який смак, тобто виконуватимемо різностильову музику, а також різними мовами», – поділилася планами регентка.

Регентка
Ірина Веретка-Казмірчук

Також Ірина розповіла, хто є її «сильним плечем» та великою надією – це її чоловік, священник Ігор Веретка-Казмірчук і 9-річний син Лук’ян. Отець Ігор – настоятель храму Апостола Андрія Первозваного в селі Верхівка Луцького районного деканату. 
 
Він приїхав з української діаспори Парагваю, закінчив Волинську православну богословську академію, де й познайомився з майбутньою дружиною. Їхній син намагається наслідувати активність батьків: уже переможець численних всеукраїнських та міжнародних співочих конкурсів.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024