Українська ілюстраторка потрапила до списку переможців виставки Illustrators Exhibition у Болоньї

18 Січня 2023, 17:49
Юлія Тверітіна 448
Юлія Тверітіна

До участі у 57 Illustrators Exhibition на Болонському книжковому ярмарку журі відібрало 80 авторів, однією з них стала українська ілюстраторка Юлія Тверітіна

Про це пише Читомо.

Учасників обирали з-поміж 4345 конкурсантів. У підсумку на виставці представлять 79 добірок робіт від 80 ілюстраторів з 28 країн та регіонів.

Юлія Тверітіна веде щоденник війни, подані роботи Юлії присвячені подіям в Україні. До участі у виставці кандидатуру ілюстраторки подали з ініціативи клубу ілюстраторів Pictoric.

«Взагалі подали мене, я б сказала примусово (дуже їм за це вдячна). Це взагалі, здається, я перший раз, кудись подаюсь на щось ілюстраторське. А картинки саме зі щоденника — бо цей темний рік я ними прожила, якось навіть не було інших варіантів. Якщо чесно, не очікувала, що попаду в список», — зазначає Юлія Тверітіна.

Одразу після оголошення коротких списків, де фігурували 25 імен ілюстраторів з росії, українська спільнота вибухнула критикою на адресу організаторів конкурсу. У відповідь на хвилю обурення у соцмережах організатори відповіли в анонсі фінальних результатів, а також у коментарях критикам у соцмережах. Організатори зазначають, що згідно з прагненням ярмарку до створення культурних мостів між країнами, переслідуючи єдину мету «розвитку дитячої ілюстрації та літератури, а також надання простору для діалогу та обміну досвідом», вони повторно наголошують на своєму рішенні.

«Болонський книжковий ярмарок цього року ще раз підтверджує свою готовність заохочувати індивідуальну участь незалежних видавців, письменників і художників з усіх країн і регіонів світу, які бажають творчо, мирно та цілеспрямовано робити свій внесок у велику видавничу спільноту, об’єднуючи дітей і книжки», — йдеться в анонсі.

Проте з обраних від росії ілюстраторів у результаті залишилось двоє. Ще одну російську ілюстраторку обрали до участі від Великої Британії. Найширше будуть представлені роботи китайських художників, з яких відібрали 12 ілюстраторів. Італійські ілюстратори, попри чи не найбільшу активність подання, будуть представлені шістьма іменами.

Роботи фіналістів демонструватимуть на виставках в усьому світі протягом двох років після ярмарку, а також вийдуть у каталозі The 2023 Illustrators Annual. Збірник вийде англійською, італійською та японською мовами у видавництві Corraini.

Болонська виставка ілюстраторів проходить щороку, починаючи з 1967-го. Мета цього конкурсу — демонстрація останніх трендів ілюстрації через нові імена художників. Виставку організовують в рамках Ярмарку дитячої книжки у Болоньї (Італія), який є провідним ярмарком дитячих книжок у світі. Цьогоріч ярмарок відбудеться у «ювілейному» форматі й стане 60.

Юлія Тверітіна – українська ілюстраторка, членкиня клубу ілюстраторів Pictoric, магістерка Національної академії мистецтв, викладачка ілюстрації в Університеті Суджоу (Китай). Володарка нагороди The Best Book Design Award 2018 за книгу «Сила дівчат» та срібної медалі Української Академії Мистецтв та Міністерства Культури за найкращу магістерську дипломну роботу за п’ять років у техніці графіки.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024