У Рівному нагородили переможців обласного конкурсу на краще декламування творів Григорія Сковороди

13 Січня 2023, 12:35
Переможці, організатори та журі конкурсу «Людина на всі часи» 1671
Переможці, організатори та журі конкурсу «Людина на всі часи»

У Рівному нагородили лауреатів конкурсу «Людина на всі часи», присвяченого 300-річчю з дня народження Григорія Сковороди, який проводили серед молоді віком від 10 до 40 років.

Понад 90 учасників з різних куточків Рівненської області декламували на відео твори визначного українського філософа, письменника та мандрівника. Захід провели 12 січня у Рівненській обласній бібліотеці для молоді, яка була організатором конкурсу. Як звучать твори Сковороди у сучасному прочитанні та чим учасники вразили журі – дізнавалася журналістка Район.Культура.

Читайте також: На честь Сковороди назвали потяг, який відтворює маршрут мандрів філософа

За словами представників книгозбірні, конкурс проводили з жовтня до грудня 2022 року. Переможців визначали члени журі шляхом голосування, а оцінки виставляли згідно з критеріями, серед яких: дикція, рівень писемної майстерності, артистичний вигляд виконавця та сценічний образ.

Усіх причетних вразила кількість охочих спробувати свої сили та особливий підхід читців до виступів. У зв’язку з цим журі ухвалило рішення нагородити учасників двома першими, двома другими і двома третіми місцями. У такий спосіб розділили призові місця між учасниками з однаковою кількістю балів:

  • перше місце посіли Вікторія Нагорна, учениця Здолбунівського ліцею № 3 та Марія Гурінчук, учениця Бистрицького ліцею;
  • друге місце – Яна Боюка, художня керівниця Карпилівського будинку культури та Лілія Лагода, Рокитнівської ТГ;
  • третє місце посіли Максим Яницький, учень Березнівського ліцею №2 та Тетяна Кравчук, студентка Рівненського державного гуманітарного університету.

Вікторія Нагорна

Вікторія Нагорна продекламувала 24 пісню зі збірки «Сад божественних пісень». За її словами, це складний вірш і опрацювати його було непросто.

«У цьому творі мова іде про спокій, а це дуже актуально в наш час, адже спокій нам дійсно потрібний. Григорій Сковорода писав мудрі вірші. Була певна складність у тому, як його завчити, постійно задумувалася над словами, тож було трішки важкувато. Я була здивована, що перемогла, тому що бачила виступи інших учасників і мене дуже здивувало, що я посіла саме перше місце. Але я дуже щаслива й буду далі розвиватися у цьому напрямку», – зазначила переможниця.

Розділила перше місце із Вікторією Марія Гурінчук. Як розповіла юна учасниця, попри певні технічні складнощі, мала бажання перемогти.

«Коли ми створювали відео, то доводилося кілька разів перезнімати. Я дуже переживала. Твір обрала швидко, він був трохи великий, але цікавий. Готувалася десь два-три тижні. Я не очікувала, що переможу, хоча, звісно, хотілося посісти перше місце», – поділилася деталями Марія.

Марія Гурінчук

Усі роботи члени журі оцінювали онлайн наодинці та попри це, бачення професіоналів збігалося. Оцінювати відео запросили відомих митців Рівненщини:

  • голову Громадської організації (ГО) «ЛІТЕКО», завідувачку відділу методично-менеджментової роботи та креативних індустрій Комунального закладу «Рівненський обласний центр народної творчості» Людмилу Стасюк;
  • фотохудожника Олександра Майструка;
  • артистку драми Рівненського обласного академічного музично-драматичного театру Юлію Крет;
  • поетесу, прозаїка, членкиню Національної спілки письменників України Валентину Люліч;
  • молодого митця, члена ГО «Молода Просвіта» Захара Сидорука.

Людмила Стасюк

Читайте також: Сковорода у Луцьку: в Музеї Корсаків відкрили виставку до 300-річчя з дня народження великого мислителя

«Я маю зізнатися, що я вже давно хворію. Хвороба унікальна – це щире і вічне кохання до мистецтва, до музики, до літератури, до творчості, яку пропагують не просто діти, молодь чи дорослі, а яку пропагують люди, бо кожен з них – людина з великої літери. Коли мені прийшло посилання на гугл-диск із поезіями, то я подумала, що, мабуть, їх там не дуже багато. Але, відкривши це посилання, в мене був неймовірний шок, ейфорія і я дуже хотіла кожного з вас, хто взяв участь, обійняти. Я думала, що розділю поезії на два, три дні, бо їх було дуже багато. А потім була перша чашка чаю, згодом чашка кави. Потім до мене прийшла моя донька і сказала: «мамо, третя ночі, ти збираєшся спати? Тобі на роботу…» Я подужала їх за вечір і ніч, бо я просто не могла зупинитися: в кожного свій тембр голосу, хтось підсилював музичним інструментом, хтось костюмом… Всі неповторні, класні й унікальні», – розповіла про процес оцінювання Людмила Стасюк.

Олександр Майструк

Поділяє позитивне враження від конкурсу Олександр Майструк. Як повідомив фотохудожник, було вкрай важко визначити найкращих.

«Мене зачіпали моменти, коли дуже маленькі діти декламували й намагалися свої дитячі емоції й відчуття передати, завдяки відео. Я більш прискіпливо приглядався до відеороликів саме щодо технічної складової. Маю таке побажання учасникам: якщо будуть подібні конкурси, намагайтеся відео синхронізувати по якості зі звуком. Приміром, було багато учасників, які записували у великому приміщенні й там було сильне ехо. Старайтеся записуватися з мікрофоном. Це технічні труднощі, але для глядачів набагато легше сприймається ролик, у якому, крім якісного зображення, ще і якісний звук. Мені сподобалося, коли на природі записували декламування, хоча таких відео було небагато. Вони дуже вирізнялися. Коли це записано на тлі українських краєвидів, то це додатково чіпляє. З точки зору візуалізації це сприймається дуже позитивно», – наголосив фотограф.

Як зауважив Олександр, багато творчих людей з початком великої війни перебували у ступорі та депресії, тому був вражений, що надійшла така кількість роликів, незважаючи на вимкнення електрики й проблеми з інтернетом. Усі хто пробився через ці труднощі – переможці.

Читайте також: З видимого пізнавай невидиме: у Луцьку відкрили виставку, присвячену Сковороді

Юлія Крет зазначила, що зараз дуже важливо розвивати українське слово та українську культуру, тож конкурс актуальний і вона приємно зворушена такою великою кількістю охочих взяти у ньому участь. А на думку Валентини Люліч, усі, хто подали свої роботи, не побоялися і спробували, фактично підтримали цей рух за ідентичність, за визнання, за нашу українську боротьбу. Тому від Українського клубу авторської пісні письменниця вручила призерам особливі відзнаки.

Організатори переконані, що кожен ролик – це пережита історія, адже у декламуванні твору важливо пройнятися його змістом та авторським задумом. У книгозбірні відзначили неповторність кожного виступу, а також закликали долучатися до наступних ініціатив. 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024