У Музеї Корсаків показали Різдвяне вертепне дійство

12 Січня 2023, 17:13
Вертепне дійство 2377
Вертепне дійство

У Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків луцькі творчі колективи показали вертепне дійство.

Захід відбувся 11 січня. Зразкова театр-студія «Бешкетники», народний ансамбль бального танцю «Юність» та зразковий фольклорний колектив «Вервечка» на чолі з режисером Вадимом Хаїнським створили для присутніх справжній перформанс з грою світла, поєднанням стародавніх колядок та сучасних пісень, а також вразили театральною грою та танцями. Подію відвідала журналістка Район.Культура.

«Показувати різдвяні вертепи вже стало доброю традицією для нашого театрального колективу. Спочатку ставили традиційні лялькові постановки. Згодом із лялькового, дійство трансформувалося. Ляльковий вертеп поєднували із грою живих акторів», – розповів Вадим Хаїнський у коментарі для Район.Культура.

Режисер каже, що вони щороку намагаються переосмислити Різдво, зрозуміти, що воно означає для кожного з нас. Завдяки майстерній роботі майстрині Олесі Іщук, її витинанки створили унікальну гру тіней, яку вдало використали актори.  

Читайте також: У Луцьку відбувся фестиваль вертепів «З Різдвом Христовим!»

 
 
 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Допис, поширений Район.Культура (@rayon.kultura)

«Багато змінюється, адже кожного року та ж сама історія набувала нових значень, символів, постановочних рішень. Уже два роки поспіль показуємо різдвяну фантазію «Дивоніч» в якій оживають мережані витинанки художниці Олесі Іщук, які розповідають сюжет народження Христа під супровід автентичних колядок у виконанні фольклорного гурту «Вервечка», – поділився режисер.

Читайте також:  Маланка, Коза й пампухи: до Луцька завітав Львівський різдвяний вертеп 

До слова, постановка із витинанками – це перша частина дійства. Друга ж частина дещо інша. Артисти виступають під сучасні хіти, такі як «Враже» рівненського гурту «Енджі Крейда» або «Мольфар» Kozak System, та порушують важливі питання сьогодення. Декламують щемливі вірші та пригадують усі українські міста, які постраждали від рук ворога.

Читайте також: На відьомський хіт «Враже» зробили роковий ремікс

«Друга частина спрямована на осмислення сучасних подій та несе віру у перемогу через роздуми вертепних героїв, ця частина відбувається у співпраці з ансамблем бального танцю «Юність». Хочемо цим дійством подарувати людям радість, що попри всі сумні події ми колядуємо, відзначаємо Різдво. Тішимося з того, що маємо місію нести надію і віру в нашу Перемогу», – пояснив Вадим Хаїнский.

Коментар
23/04/2024 Понеділок
22.04.2024
21.04.2024