Різдво по-новому: як на Горохівщині перейшли на новоюліанський календар

11 Січня 2023, 15:18
Різдвяна служба у храмі Святої Покрови села Вільхівка 1578
Різдвяна служба у храмі Святої Покрови села Вільхівка

Рік 2022 – болючий, тяжкий, розпачливий і дуже кривавий для України. Він приніс державі багато смутку, горя і страху. 2022 роз'єднав сім'ї, але спонукав людей до переосмислень цінностей. Рік, що минув дав людям розуміння важливих речей.

Так склалося, що православна громада села Вільхівка, що на Горохівщині, у 2022 році святкувала Різдво Христове двічі. Одне святкували перед початком повномасштабної війни на початку року, як зазвичай 7-9 січня, а другий раз в кінці року 25-27 грудня за новоюліанським календарем. Цим з журналістами Район.Культура поділилася Руслана Філюк.

На парафіяльних зборах церковна громада Воздвиження хреста Господнього села Вільхівка вирішила перейти на інший календар. Таке тверде рішення для християн далося швидко і без вагань, адже кожен для себе зробив певні висновки. Про перехід на новий стиль мова велася вже давно, але тепер остаточно парафіяни переконалися в правильності свого вибору.

Громада з настоятелем храму отцем Василем Луньо зробили все для того, щоб всі церковні законні підстави були виконані для переходу на новий календар. Люди підготували своє звернення і відповідні документи, а священник Василь від імені православної громади звернувся до Волинської єпархії Православної Церкви України з цим проханням.

Читайте також: Парафія у Копачівці відзначила Різдво за новоюліанським календарем

І 25 грудня 2022 року відбулася святкова служба Божа. Православні села всі разом відновили святкування Різдва Христового так, як колись святкували наші предки. Ця знакова подія, яку православні здійснили разом увійде в історію місцевої церкви. Ця церковна громада одна з перших була твердою у своєму рішенні.

Парафіяни наполягли на тому, щоб всі свята відзначати за новим календарем. Діти недільної школи сільської святині вітали всіх зі святами, у храмі лунали українські колядки. А пізніше, вони разом із старшою наставницею хористкою церковного хору Людмилою Процюк, відвідали домівки односельчан і дарували щирі слова привітань з нагоди різдвяних свят. Всі кошти, які зібрали діти недільної школи, передали на потреби ЗСУ.

Православна громада села разом відзначала й свято Водохреще різдвяно-новорічного циклу.

Односельчани бажають бути єдиними і нероздільними, щоб календарна реформа згуртувала, і якнайшвидше відбулася з повним переходом всіх релігійних громад.

Руслана ФІЛЮК

Фото у новозбудованому храмі Святої Покрови села Вільхівка

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024