У Луцьку відбувся фестиваль «Три празники в гості»

10 Січня 2023, 09:24
Вертеп 979
Вертеп

До Луцька на щорічний фестиваль різдвяних святково-обрядових дійств «Три празники в гості» приїхали 19 народних аматорських колективів з усіх куточків Волині. 

Подія відбулася 9 січня у Палаці культури Луцька. Про це пише Суспільне.

Зі слів Любові Рожнової, директорки обласного науково-методичного центру культури, організовувати захід було не складно, тому що творчі колективи хотіли приїхати, виступити, заколядувати, показати своє мистецтво.

«Девіз цього заходу: «Разом переможемо!». До перемоги маємо йти всі разом і кожен тримає свій фронт, а в нас культурний фронт», – каже Любов Рожнова.

Народний аматорський фольклорний колектив «Дуброва» села Куснище Любомльської тергромади виступають на фестивалі не вперше. Жінки одягають на себе кожухи та пов’язують на голову хустку так, як це робили у їхньому селі в давнину.

«Не крутили всяких бубелів, а просто зав’язували хустку і один кінець обов’язково, це було свідчення того, що людина готова іти колядувати», – каже керівниця колективу Тетяна Ткач.

Тетяна Ткач виступає у сорочці своєї прабабусі, якій вже 150 років, а також фартусі, який вважає своїм оберегом.

«В нас дуже була бідна вишивка, я все питала бабусі, чому. А вона казала, що в селі було дуже багато роботи, що ми лише встигали вишити пазуху і рукави», – розповідає жінка.

Щороку на етнофестиваль приїздять артисти фольклорного колективу з Камінь-Каширщини. Співають разом понад тридцять років, – каже керівниця гурту Любов Зубач

За її словами, колядки та щедрівки збирали та записували у рідному селі від старожилів.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024