Помер український композитор і музикант Сергій Круценко

09 Січня 2023, 16:14
Сергій Круценко 1105
Сергій Круценко
Помер український музикант, композитор, поет, режисер та оператор Сергій Круценко
 
Про це повідомила співачка Джамала на своїй сторінці у фейсбуці.
«Людина, з якою я працювала 1,5 року над масштабним проєктом, який не вписується в жодні стандартні рамки музичного твору. І тільки з ним я могла бути в творчості на всі 100% та 24/7. Та що там… Просто бути музикою, весь час поряд з ним. Він справді справжній геній. Слухати, творити, розчинятися в процесі та сперечатися, але з такою пристрастю! Ми були залежні від того, що скоро має з’явитися», – написала Джамала.
Хоч музикант помер не на фронті, але співачка звинувачує ворогів у смерті друга, «бо вони забирають не тільки наше життя, але і руйнують наше психологічне та фізичне здоров‘я».
«Коли влаштовують терор, вбивають нас і морально. А тим, хто чуйні та вразливі – це дається складно. Він залишався весь час у Києві, працюючи між виключеннями світла і ховаючись в бомбосховищі. 24-го, коли я вдягла дітей, Сергій був першою людиною, якій я зателефонувала і запитала: «Як ти?». Він сказав мені: «Ти не повіриш. Перше, про що я подумав – це про те, що потрібно дістатися до твого альбому. Коли буде момент, пробиратимусь до нього», – розповідає Джамала.
Також співачка каже, що він дуже хвилювався. В прямому сенсі, ховав від бомб весь матеріал, всю мою музику. І мав завантажити це все з поганим зв‘язком, щоб перекинути на жорсткі диски та файлообмінник.
«Він розповідав, як залишав будильник на кожні 2 години для того, щоб керувати завантаженням… Два тижні поспіль. Після цього він так хвилювався за дітей, яких потрібно було вивезти… За маму, яка була незрячою. Їй було 83 роки та яку повністю доглядав він», – додає Джамала.
Довідково: Сергій Круценко працював над авторською оперою, фільмом про Бабин Яр і був головним в науковій роботі про дослідження і вплив звуку. Він написав музику до понад 30 художніх фільмів («Хайтарма», «Микита Кожум'яка», «Її молитва» та інші). Був художнім керівником та режисером всеукраїнського проєкту «Дивись українське». 
 
Як режисер створив фільм-оперу «Коли цвіте папороть», також був режисером і співавтором художнього фільму та міжнародного гуманістичного проєкту «Адреса на стіні» – виступив продюсером, режисером та саундпродюсером запису та зйомки фільмів.
 

Крім того, працював як продюсер запису великих симфонічних складів для саундтреків кіно та великих концертних, театральних та шоу-постановок. У 2004-2006 роках був радником міністра культури з питань кіно та музичної політики.

Круценко брав активну участь у розробці необхідних документів для вступу України до Eurimages – Європейського стандарту співвиробництва кінопродукту, у розробці та впровадженні законів про авторське право в Україні.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024