У прокат вийшла українсько-польська історична драма «Щедрик»

05 Січня 2023, 14:59
Фрагмент з фільму «Щедрик» 3447
Фрагмент з фільму «Щедрик»

В український прокат вийшла історична драма режисерки Олесі Моргунець-Ісаєнко «Щедрик». 

Фільм знятий у копродукції України та Польщі за сценарієм Ксенії Заставської. Допрем'єрний показ фільму відбувся 3 січня в Івано-Франківську. Про це повідомило Суспільне. 

Історичні події, що лягли в основу сюжету, розвиваються у Станіславі (нинішній Івано-Франківськ) у 1938-1944 роках. «Щедрик» розповідає про долі трьох сімей — українців, поляків та євреїв. Вони — різні за національністю, проте об’єднані однією бідою — війною.

Зі слів продюсера фільму Тараса Босака, картина створена для сімейного перегляду, а не для перемоги на кінофестивалях. Однак одночасні прем'єри на різних континентах вже приносять стрічці призи.

«У нас була прем’єра в Австралії, в Європі, в Канаді і в Америці. Найнесподіванішою була перемога на фестивалі жіночого кіно у Нігерії. Ми отримали приз за найкращий фільм», — розповів Тарас Босак.

Всесвітня премʼєра, зокрема, відбулася в Польщі, у Палаці культури та науки у Варшаві. Раніше там часто проводили фестивалі російського кіно.

«Після показу «Щедрика» вийшли культурні діячі, які влаштовували цей російський фестиваль, і сказали, що після цього фільму в цій споруді Польщі ніколи не будуть проводити фестиваль російського кіно, а лише українського», — зазначила режисерка Олеся Моргунець-Ісаєнко.

ЗІ слів режисерки відомо також про те, що під час зйомки виникали певні проблеми.

«Кіно про сніг, про Різдво, а надворі — безсніжна зима. Снігу просто не було. Як в класичному кіно, ми чекали-чекали сніг. Потім настав карантин. Ми чекали, поки вийдемо із карантину і влітку знімали зимові сцени», — зауважила мисткиня.

Олеся додала, що коли прочитала сценарій Ксенії Заставської, їй дуже сподобалось саме те, що тут є «Щедрик».

 «Тому що це різдвяна історія в контексті України та її історії. Мені здається, немає людей, хто б не реагував на це слово і цю пісню», – зазначила Олеся Моргунець-Ісаєнко.

Саундтреком до фільму стала пісня «Я відчуваю тебе», записана Оксаною Мухою в дуеті з Іваном Леньом. Прем'єра пісні та кліпу відбулася 3 січня. Як йдеться у описі до відео, вона розповідає про кохання головних героїв, яке переживає будь-які перешкоди, триває понад усе. У кліпі використані кадри з фільму, а також спеціально відзняті сцени з Іваном та Оксаною у реальних декораціях стрічки. Оксана Муха також зіграла у фільмі епізодичну роль. 

Бюджет стрічки склав 2 мільона доларів. Половину з цієї суми профінансувало Міністерство культури України. За сприяння Посольства України, фільм планують тричі показати в Ізраїлі. Зібрані від прокату гроші спрямують на ЗСУ.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39